Zeeburgia is meer dan voetbal
Met een jaarlijkse uitstroom van tussen de twintig en veertig voetballers naar betaald voetbal organisaties staat Zeeburgia al vele jaren te boek als een talentenfabriek. Maar niet alleen op het veld baart de Amsterdamse club opzien. Zeeburgia is ook op het maatschappelijke vlak heel actief. Zo biedt de club liefst vijf dagen in de week de mogelijkheid voor huiswerkbegeleiding en life coaching door de schoolcoaches van Amsterdam University College.
Daarnaast leidt de Zeeburgia via het project Refugees Referees statushouders op tot scheidsrechters en werd in samenwerking met diverse partners van de zomer een succesvolle Summer School voor jongeren georganiseerd. Begin maart komt daar ook de zondagschool, inclusief excursies nog bij. Uit school snel naar huis om een paar uur later weer op het trainingsveld te staan en dan moet je als je vermoeid thuiskomt nog huiswerk maken. Het is voor veel jongeren een vertrouwd ritueel. Bij Zeeburgia bewijzen ze dat het ook anders kan. Bij de club uit Amsterdam- Oost hebben ze zelfs een eigen huiswerklokaal waar voetballers dagelijks onder deskundige begeleiding van schoolcoaches van de Amsterdam University College in de ‘verloren uurtjes’ (tussen 16.00 uur en 18.00 uur, red.) hun schoolwerk kunnen doen en dat zonder dat er kosten aan verbonden zijn.
Rally Rijkschroeff, die een jaar of tien geleden als scheidsrechter bij Zeeburgia binnenkwam, is de grote initiator vanuit Zeeburgia als het gaat om het ontplooien van maatschappelijke activiteiten bij de club. Het bestrijden van ongelijke kansen is de rode draad. De onderwijskloof wordt alleen maar groter. ‘Niet ieder voetbaltalent komt natuurlijk in het betaalde voetbal terecht. Dus studie is heel belangrijk en de kosten van extra huiswerkbegeleiding mogen daarvoor geen belemmering zijn, vinden wij.’ Het mes snijdt bovendien aan twee kanten. ‘Studenten van de AUC krijgen zo ook de kans om hier hun vrijwilligerswerk, als onderdeel van hun opleiding te doen. Het mooie is dat ze na het halen van hun studiepunten vaak ook daarna actief blijven. Ze hebben een band met hun leerlingen, de voetballers, opgebouwd. Je zorgt via deze samenwerking voor kruisbestuiving. Je brengt als het ware twee werelden samen. Het is prachtig om te zien waar dit toe leidt. Wat Rijkschroeff betreft, is Zeeburgia op dit gebied een trendsetter. ‘Iedere club zou dit moeten kunnen organiseren. Het is eigenlijk een kans voor open doel. Met onze expertise en contacten helpen we ze graag op weg.’
Nieuw initiatief
Vanaf maart gaat er met de maandelijkse zondagsschool een nieuw initiatief van start. Vildan Kolic, Zeeburgia schoolcoach en ook werkzaam bij Studiezalen: ‘Studievaardigheden staan centraal, maar er is ook aandacht voor gezonde voeding en leefstijl. In de middag zullen er in samenwerking met het Student Impact Center en de Universiteit van Amsterdam onder meer excursies naar de universiteit worden georganiseerd voor voetballers uit het voortgezet onderwijs om kennis te maken. Je neemt zo ook een drempel weg als ze er wellicht in de toekomst gaan studeren. Voor hen is het vaak een nog onbekende wereld.’
Dit artikel is ook terug te vinden in de maarteditie van 433 Magazine die vanaf komend weekend verspreid wordt bij een groot aantal voetbalclubs en de retail.