KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Erwin Beltman, de expert op het gebied van gras

Zaterdag 22 oktober was voor Erwin Beltman een bijzondere dag. Na negen jaar kwam er een einde aan zijn werk als grasmeester in de Rotterdamse Kuip. Drie punten leverde de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard niet op voor Feyenoord. Het afscheid, vergezeld door zijn vader, met spandoeken en een ovationeel applaus van de supporters was onvergetelijk.

Onder regie van Beltman – voormalig spits van Quick Boys, Ter Leede, SJC een VVSB – werd hét voetbalstadion van Nederland jaar na jaar beloond met het graskampioenschap. Nu wacht dus een nieuwe uitdaging op het werkvlak. Beltman is anderhalf jaar geleden al met succes zijn eigen bedrijf - dat adviseert over- en begeleidt bij het onderhoud van gras- begonnen. Ook graszodenbedrijf Hendriks in het Limburgse Heythuysen, dat aan het merendeel van de clubs in het betaalde voetbal de grasmatten levert, doet graag een beroep op Erwin zijn onderneming met de naam Master in Grass.

Hoogtepunten
Het Rotterdamse avontuur begon voor Erwin in 2013. In tegenstelling tot zijn vader en zoon had hij op dat moment als supporter een lichte voorkeur voor PSV. ‘Dat is vooral ontstaan in de periode van Romario en later Luc Nilis.’ Maar wanneer je eenmaal de imposante Kuip betreedt en er dagelijks werkzaam bent, ontluikt de liefde snel. Het seizoen 2016-2017 waarin Feyenoord zich na lange tijd eindelijk weer kroonde tot de beste van Nederland springt er zeker bovenuit. In zijn eigen discipline was zijn team met acht graskampioenschappen schier onklopbaar. ‘Eigenlijk hadden het er zelfs negen moeten zijn, maar door corona werd er ook aan ons één seizoen geen titel toegekend. We hebben als team in al die jaren iets neergezet wat ongeëvenaard is en daar ben ik heel trots op.’ Wat zijn geheim is? ‘Dat begint met de drang om altijd de beste te willen zijn Dat is er van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Daarnaast heb ik een enorme passie voor gras. Het is ook altijd het eerste wat ik zie als naar een wedstrijd op televisie kijk.’

Nieuw hoofdstuk
Momenten om te koesteren zijn de vele Europese wedstrijden in een volle Kuip als Feyenoord vaak net iets extra’s lijkt te kunnen. ‘Grote clubs als FC Porto, Manchester United en Olympique Marseille werden allemaal verslagen. Alleen tegen Manchester City waren we echt kansloos’, aldus Erwin. Nu wacht dus een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan en daar kijkt de grasspecialist naar uit. Volgens hem is er niet alleen in het profvoetbal, maar ook bij de amateurs nog veel te winnen op dit terrein. Het aantal kunstgrasvelden groeiden de laatste jaren in een rap tempo en dat is vanwege de grotere speelbelastbaarheid logisch. Toch begint het tij te keren. In 2025 zijn alle Eredivisieclubs verplicht om weer op natuurgras te spelen en Erwin zijn verwachting is dat dit vervolgens ook onderen doorstroomt. Zogenoemde hybride grasvelden zijn in opkomst en bieden volgens Beltman het beste van 2 werelden. ‘We hebben recent op een nieuwe sportpark van SJC zelf zo’n veld gelegd. Persoonlijk zou ik zelf graag zien dat clubs als Katwijk en Noordwijk ook afscheid nemen van kunstgras op het hoofdveld en dat dit wordt doorgetrokken naar de hele tweede divisie. Dat zou wel de realisatie van een volgende droom beteken.’ Een eigen bedrijf biedt ook zeker kansen voor mooie projecten in het buitenland, zoals recent nog in Bulgarije bij Ludogorets. ‘Een geweldige ervaring waardoor ik heel anders tegen dit land ben gaan aankijken. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt.’ Komende periode zullen Erwin en zijn team diverse clubs in het betaalde voetbal in Duitsland aandoen om met hun ongekende expertise op het gebied van gras de velden daar een impuls te geven. Want in zijn lange periode bij Feyenoord is wel bewezen dat een uitstekend veld loont.

Dit artikel is ook terug te vinden in de decembereditie van 433 Magazine 

 

  • Erwin Beltman

Geef jouw reactie