Bijzonder mijlpaal voor sc Badhoevedorp
Binnen Haarlemmermeer is Sportcombinatie Badhoevedorp een club met een lange historie met de nodige ups en downs. De club werd op 1 juli 1931 opgericht onder de naam vv Lijnden. Vanwege de onvrede over het bestuursbesluit om voetbaljunioren voortaan op de zondag als speeldag te centreren, trok een aantal ouders van leden in 1972 zijn conclusies en werd de s.v. Badhoevedorp opgericht. In 1986 kwam het weer tot een samensmelting en sinds het seizoen 1986/1987 is de club onder de huidige naam actief. Zodoende kan de club dit jaar haar negentigste verjaardag vieren.
Naast het voetbal beschikt de club ook sinds 1957 over een honk- & softbalafdeling. In hoeverre SC Badhoevedorp kan uitpakken met een knalfeest is helaas afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Met de huidige voorzitter Erwin Evers en secretaris Peter Eikelenboom, het geweten van de club, spraken we over het heden, verleden en de toekomst van sc SC Badhoevedorp.
Reden om optimistisch vooruit te kijken is er aan de Sportlaan zeker. Na een aantal lastige jaren zonder jeugd en nog slechts een paar teams in competitie is de weg naar boven stevig ingezet. Binnen de hele voetbaljeugdlijn is SC Badhoevedorp weer actief met het huidige JO 15-1 team als sportief paradepaardje. Bij de honk- & softbal is die rol weggelegd voor het juniorenteam, dat op 1e klasse niveau speelt. De club kon tien jaar geleden alleen maar dromen van een florerende jeugdtak en het zorgt voor nieuw elan. Evers: ‘We zitten nu inclusief de honk- en softbalafdeling weer op een kleine 500 leden.’ De huidige voorzitter is hoopvol gestemd dat de club verder kan groeien. Samen met buurman Pancratius moet SC Badhoevedorp gaan verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Schipholweg, de Veldpost. Van die verhuizing was al sprake in 2008, maar wanneer de seinen eindelijk op groen kunnen, blijft de grote vraag.
Ook clubman Eikelenboom, die het zelf als speler schopte tot het Amsterdams Jeugdelftal voor 14- en 15-jarigen, hoopt dat er snel duidelijkheid komt. ‘Het huidige complex is erg gedateerd. We doen ook alleen het noodzakelijke onderhoud. Flinke investeringen zijn met het oog op de toekomst zonde. Wel hebben we een paar jaar geleden de keuze gemaakt om toch een kunstgrasveld te laten aanleggen. Dat was echt noodzakelijk voor onze leden om het hele jaar te kunnen blijven voetballen. En dan te bedenken dat we hier ooit de beste velden van de regio hadden.‘
Zorgen bij Eikelenboom zijn er met name over het vrijwilligerskader. ‘Dat neemt in een rap tempo af. Je hebt hier niet meer het dorpse wat we vroeger hadden. Dan kijk je wel met enige jaloezie naar verenigingen, zoals Kagia waar die betrokkenheid er veel meer is. Wat vers bloed is erg welkom. Mensen worden ook steeds kritischer. De eerste vraag die ze stellen is: wat heeft de club mij of mijn kind te bieden.’ Lovende woorden heeft Evers voor de jeugdtrainers van zowel de voetbal- als de honk- en softbalafdeling. ‘Zij doen in deze lastige tijd echt hun best om alles zo goed mogelijk te organiseren en leuke dingen te verzinnen voor de kinderen. En in tijden dat we ook voor volwassen meer kunnen doen, zie je ook dat dit zeker leeft.
Het volledige artikel is te lezen in de volgende editie van 433 Magazine
Op de foto links Peter Eikelenboom en rechts voorzitter Erwin Evers.