'Veel aandacht voor het individu'
Meedraaien in de top van het amateurvoetbal met deels zelfs opgeleide spelers. Bij vv Noordwijk bewijzen ze dat het zeker kan. Ieder seizoen stromen er weer jongens vanuit de eigen opleiding door naar de selectie en dat moet in de toekomst vooral zo blijven. Aan een herkenbaar eerste elftal hechten de trouwe fans van Noordwijk immers veel waarde. Ontwikkeling van het individu staat binnen de opleiding voorop. Zo worden grote talenten sneller doorgeschoven naar een oudere leeftijdscategorie. Pasquale Hoekman is met ingang van dit seizoen het nieuwe hoofd jeugdopleiding. De geboren Zeeuw volgt bij de ambitieuze club uit de Duin- en Bollentreek Leonard van Utrecht op.
Hoekman, in het dagelijks leven docent lichamelijke opvoeding en leerjaarcoördinator op een middelbare school in Amsterdam –West, heeft veel zin in zijn nieuwe uitdaging aan de Duinwetering en komt zeker beslagen ten ijs. Zijn voetbalroots ligt bij vv Krabbendijke. Ondanks zijn jonge leeftijd (29) heeft Hoekman al een koffer vol aan voetbalbagage. Zo deed hij ervaring op als analist bij streekgenoot Rijnvogels. In het betaalde voetbal liep hij in het kader van zijn UEFA-B opleiding bij Almere City FC. De laatste jaren was Hoekman als hoofd jeugdopleiding verbonden aan ADO’20 uit Heemskerk waar eigen jongens, mits goed genoeg, ook zeker hun kans krijgen. ‘De selectie bestond afgelopen seizoen zelfs uit 50 procent zelf opgeleide jongens.’ Dat dit bij Noordwijk ook gaat lukken is een illusie. ‘Het verschil tussen de tweede- en derde divisie is vrij groot. Zelfs bij club die met hun jeugdteams op een hoger niveau spelen, lukt dat niet. Ons doel is wel om ook een toekomst een herkenbaar eerste elftal te houden bij Noordwijk en hier ligt dus een mooie uitdaging.’
Het opleiden van eigen (trainers)kader en het bewaken van beleid en een doorlopende leerlijn zijn belangrijke pijlers om deze ambitie kracht bij te zetten. De meeste selectieteams van Noordwijk spelen op het hoofdklasse niveau. Opschuiven in de voetbalpiramide met deze ploegen is prettig, maar volgens Hoekman geen must. Dat jongens een keuze maken voor een andere club in de omgeving die hoger speelt, is altijd jammer. Aan de club dan de taak om goed contact te houden met een vertrekkende speler en hem weer op te vangen als het ergens mislukt. Ik geloof er in dat je ze ook kunt behouden door ze steeds weer een nieuwe prikkel te geven en een goed persoonlijk plan te maken. ‘Je kunt ze ook behouden door ze steeds weer een nieuwe prikkel te geven. Zo kun je een zeer getalenteerde speler uit de O15 bijvoorbeeld sneller doorschuiven naar de O17 en kijken we ernaar om onze grote talenten te koppelen aan een speler van het eerste als een soort van mentor. Daar kunnen ze ontzettend veel van leren en de drempel naar de selectie wordt een stuk lager. Kees Zethof is ook een hoofdtrainer die hier erg open staat voor de jeugd en ik verheug me dan ook erg op onze samenwerking.’ Komend seizoen starten we ook met een O23 elftal. Dit team willen we echt gaan gebruiken als een kweekvijver voor de talenten om zo de stap naar de selectie te verkleinen.
Dit artikel is ook terug te vinden in de septembereditie van 433 Magazine