DEM maakt fraaie groeispurt door
In de gemeente Beverwijk is R.K.V.V. DEM een club met een rijke historie. Door Eendracht Macht vierde vorig jaar het 100-jarig bestaan. De champagnekurken konden zeker de lucht in knallen voor deze speciale verjaardag, want DEM zit op verschillende fronten in de lift. Zo is een duidelijke groeicurve te zien in het aantal leden dat thans rond de 950 ligt en is het vlaggenschip opgeklommen tot de derde divisie (zo). Op facilitair gebied werd in 2021 met de opening van een tribune en de realisatie van een aantal nieuwe kleedkamers ook een mooie sprong voorwaarts gemaakt. Eerder kreeg clubpaviljoen ‘De Boog’ al een facelift. Je kunt dus gerust zeggen dat DEM de toekomst heeft. Mark van de Ven was afgelopen zes jaar de voorzitter van de club en maakte zo de groeispurt van zijn club van heel dichtbij mee.
De sportieve opmars van DEM, dat in twee seizoenen klom van de eerste klasse naar de derde divisie, is volgens Van de Ven het gevolg van een uitgekiend beleid. ‘We hebben al jaren een sterke jeugdopleiding. Met een aantal teams op divisie niveau staan we op dit terrein ook hoog in de nationale ranglijst van amateurclubs. Door de combinatie van eigen talenten en enkele versterkingen van buitenaf konden we onder leiding van Arvid Smit met het vlaggenschip deze opmars maken.’ Na een moeizame start, wist DEM zich vorig seizoen keurig te handhaven en ook deze competitiejaargang ligt het op koers om dit minimaal voor elkaar te boksen.
Succesfactoren
Minstens net zo trots is Van de Ven op het feit dat de club veel nieuwe leden mag begroeten. Met alleen in Beverwijk met De Kennemers, Jong Hercules en SV Beverwijk al drie andere verenigingen en ADO’20 en ODIN’59 in een straal van een paar kilometer is dat zeker geen vanzelfsprekendheid. Volgens Van de Ven spelen twee factoren hier een belangrijke rol in. Zo is DEM is een vereniging waar naast het voetbal veel georganiseerd wordt, zoals een familiedag, pubquiz, diverse clubfeesten en een meidenmaand. Die laatste heeft zich zeker uitbetaald, want de meiden-vrouwenafdeling is flink gegroeid. ‘In iedere lichting hebben we nu wel een team spelen’, aldus Van de Ven. En of je nu de selectie speelt of in een breedtesportteam, bij DEM is iedereen gelijk. De club werkt met een kledingplan en dat zorgt onder meer met een prestatiepak voor iedereen voor uniformiteit naar buiten toe.
Stevig fundament
Wat DEM volgens hem ook sterk maakt, is het geringe verloop in het kader. ‘Veel trainers en begeleiders zijn echte clubmensen die hier al jaren actief zijn. Als ze enthousiast zijn om naast het voetbal ook iets anders te doen, leiden we ook weer nieuwe jeugdleden op. Is er bij de club die speelt in witte shirts met de karakteristieke blauwe ‘V’ dan alleen maar sprake van een hosanna stemming? Nee, toch niet. Door een toename van het aantal teams op zaterdag is een uitbreiding van het aantal velden (nu 4,5, red.) hard nodig en bovendien vraagt het veiligheidsaspect de aandacht. Zo krijgt sportcomplex Adrichem buiten de voetbaltijden om regelmatig bezoek van ongewenste gasten. Daarnaast zijn de hoge energieprijzen ook voor DEM een punt van zorg. Een voordeel is wel dat al in 2014 met de hulp van sponsor ING 176 zonnepanelen zijn geplaatst. Drastische bezuinigingsmaatregelen heeft DEM nog niet hoeven nemen. ‘Een voetbalvereniging heeft ook een maatschappelijke functie en daar zijn we ons goed van bewust. Leden mogen bij ons blijven douchen, ook al is het uit kostenbesparing beter om ze dit thuis te laten doen.’ Met Rudy van der Kolk is er inmiddels een nieuwe ad interim voorzitter aangesteld om het vernieuwde bestuur te gaan leiden. Van de Ven zal zelf zeker ook bij ‘zijn’ DEM betrokken blijven.
Dit artikel is ook terug te vinden in de voorjaarseditie van 433 Magazine die binnenkort verschijnt.