Ter Leede start pilot passend voetbal
Wat doe je wanneer je kind graag voetbalt, maar meekomen in een regulier team lastig is? Moeders Tina Schaddé- van Dooren en Anneke Groeneweg bedachten samen een mooi alternatief en stapten met hun idee voor passend voetbal op hoofdtrainer Bert Blankenspoor en oud –jeugdvoorzitter Martin Nuninga af. En met resultaat. Sinds dit seizoen biedt Ter Leede twee keer per week specifieke trainingen aan voor kinderen met een ‘goodiebag.’Het blijkt een gouden greep, want Tina haar zoon Sam en Nathan, de zoon van Anneke, (allebei elf jaar) genieten zoveel meer van het spelletje en met hun inmiddels ook al een aantal anderen kinderen.
Anneke en Tina leerden elkaar als ouders langs de lijn kennen en merkten dat het voor Sam en Nathan door ADHD en ASS extra uitdagend is om oefeningen in de training op te pakken en lastig is om aansluiting te vinden bij de andere teamgenoten of er soms gewoon ‘buiten vallen.’ Tina: ‘Eigenlijk is het ook best vreemd dat er in de voetbalsport voor deze doelgroep nog geen alternatieve vorm naast het reguliere jeugd en het G-voetbal bestaat.’ En ja, voor de toekomst is het zeker een streven om de stap naar de KNVB te maken. Over de eerste maanden dat de pilot draait bij Ter Leede zijn Anneke en Tina zeer te spreken. ‘Vanuit de club krijgen we alle medewerking en ondersteuning. Ter Leede is gewoon een hele prettige club met fijne en betrokken mensen.’ Tina en Anneke geven als ervaringsdeskundigen met deze doelgroep zelf de trainingen. Hoofdtrainer Bert stelt de trainingsstof samen.
Het doel van passend voetbal is volgens Tina en Anneke meerledig. Naast dat ze de kinderen meer voetbalplezier laten beleven, creëren ze ook een platform om ouders met elkaar in contact te brengen. ‘Tijdens de trainingen kunnen ze terwijl ze naar kun kinderen staan te kijken ook met elkaar sparren over hoe ze bepaalde dingen aanpakken. Maar uiteraard is er ook gewoon ruimte voor een gezellig kletspraatje.’
Maatwerk
Bij passend voetbal draait het vooral om heel veel plezier hebben. Omdat er getraind wordt in een kleine groep is er meer ruimte voor maatwerk. Tina: ‘Wanneer iets heel goed gaat, kun je een stapje verder gaan met een oefening.’ En als iets net te ingewikkeld is, maakt je het iets eenvoudiger’, vult Anneke aan. Verder wordt er bij passend voetbal vooral de nadruk gelegd op de kwaliteiten van je kind en wordt gestimuleerd om elkaar ook te helpen. ‘We hebben twee fanatieke keepers, maar scoren blijven natuurlijk voor ieder kind het allermooiste. Stiekem fluisteren we dan weleens in bij de keepers om even een balletje te laten gaan’, zeggen beide vrouwen met een lach.
Ambities
Ieder kind dat via passend voetbal meer geniet van voetbal is er één. Maar Anneke en Tina zien een flinke groei zeker zitten. ‘We hopen zeker een paar teams bij Ter Leede te vullen en het zou zeker mooi zijn als de KNVB en andere verenigingen ons initiatief ook omarmen. We kunnen dan ook competitie tegen elkaar gaan spelen.’ Geïnteresseerd in passend voetbal? Neem dan contact op met Anneke en Tina via e-mailadres passendvoetbal@terleede.nl.
Dit artikel is ook terug te vinden in de eerste editie van 433 Magazine van 2023 die binnenkort verschijnt.