De jeugd heeft de toekomst FC Aalsmeer
In deze vaste rubriek komt iedere uitgave een specialist op het gebied van opleiden aan het woord. Deze keer is dat zelfs een trio. Bij FC Aalsmeer vormen Danny van der Moot, technisch jeugdcoördinator groot veld, Jack van der Halm en Arjan Vreeken, allebei TJC klein veld/trainer, een gouden driehoek als het gaat om de ontwikkeling van jeugdspelers. Onder aanvoering van dit drietal is FC Aalsmeer ruim 2,5 jaar geleden een nieuwe koers gaan varen en met resultaat.
En dat is zeker met name voor de ouders zeker wennen, erkent Van der Moot. ‘De meeste zien het liefst dat hun kinderen jaren met dezelfde spelers een team vormen. ‘Is ook wel zo makkelijk met rijden. Ik noem het ook wel carpoolbeleid’ vult Van der Halm aan. ‘Voor ons telt echter hoofdzakelijk de individuele ontwikkeling van een kind als voetballer. En dat betekend kijken naar kwaliteit en bijvoorbeeld grote talenten een extra prikkel bieden door ze vervroegd door te schuiven naar een hogere leeftijdscategorie of ze inzetten op een uitdagendere positie en extra taken geven. Dus het toch wel tegen heilige huisjes schoppen en dat heeft tijd nodig’, gaat Van der Moot verder. De Amsterdammer, die zelf jaren in de opleiding van Ajax speelde, vervulde zijn huidige functie eerder bij DCG en Blauw Via toenmalig hoofdtrainer Cor van Garderen kwam hij bij Aalsmeer terecht. Via een goede en intensieve samenwerking met Van der Halm en Vreeken, twee echte clubmannen, worden mooie stappen gemaakt met de jeugd. Vreeken: ‘Jack en ik kennen elkaar ook al jaren en komen elkaar op voetbalgebied telkens weer tegen. We hebben dezelfde visie op voetbal en dat is dus zeer prettig werken.’
Niveau
‘De insteek is zo hoog mogelijk voetballen en wellicht is dat in de toekomst zelfs op divisieniveau. Op deze manier kun je talent ook zo lang mogelijk behouden. De individuele ontwikkeling van spelers is echter belangrijker dan de resultaten. ‘Wij zijn er om het maximale uit een speler te halen. Wanneer iemand duidelijk toe is aan een extra, nieuwe prikkel schuiven we deze eerder door. Dat dit dan wellicht ten koste gaat van de resultaten van het eigen team is niet meer dan jammer. Over het algemeen zijn trainers veel te veel bezig met wedstrijden winnen. Binnen onze visie moet dat van ondergeschikt belang zijn. Wij kijken vooral naar hoe ze hebben gevoetbald. Maar als een team twee keer op dezelfde manier een tegendoelpunt krijgt, gaan we wel kijken en in gesprek of de organisatie (bijvoorbeeld bij een corner, red) anders neergezet moet worden om dit een volgende keer te voorkomen’, aldus het trio.
Verantwoordelijkheid
Binnen het opleiden van jeugdspelers bij FC Aalsmeer wordt het woord verantwoordelijkheid ook met hoofdletters geschreven en daar kun je al jong mee beginnen. Vreeken: ‘Denk bijvoorbeeld aan het aanwijzen van een speler die zorgt voor de materialen of voor het geven van de warming-up. Van der Moot: ‘Ik zie ook trainers die daar hogere wiskunde van maken. Mijn advies is houdt het simpel, want je moet in de voorbereiding op een wedstrijd vooral iets doen waarbij je je als speler lekker voelt. Laat keepers ook elkaar inschieten en doe is iets wat functioneel is en bij hun positie past. Waarom zou je een back laten afwerken terwijl die zelden in de buurt komt van het doel? Ook het opleiden van eigen trainers, ze handvaten aanreiken en volgen in hun ontwikkeling is een taak van het trio. Natuurlijk lopen er ook bij Aalsmeer ouders rond die graag hun mening geven en het met bepaalde dingen niet eens zijn. De club houdt de trainers graag uit de wind. ‘Als er iets zijn wij er als TC’s om dat op te vangen. Wij bespreken dat dan verder met de desbetreffende trainer’, besluit Vreeken.
Dit artikel is ook terug te vinden in de onlangs verschenen februari-uitgave van 433 Magazine.