Voetballers en toeschouwers eensgezind over discriminatie
Het Nederlandse voetbal vindt discriminatie ‘kansloos gedrag’. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse onder met name (amateur)voetballers en stadionbezoekers. Slechts 6% van de ondervraagden is het oneens met deze stelling. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt als gezamenlijke norm van en voor het voetbal.
Met een representatief marktonderzoek is de mening over discriminatie van tweeduizend voetballers, stadionbezoekers, scheidsrechters, trainers en vrijwilligers in het amateurvoetbal en betaald voetbal in kaart gebracht. Verdeeld over concrete onderdelen zoals schelden, grappen maken en het weigeren van personen op basis van huidskleur, afkomst, geloof of seksuele geaardheid is de mening van ‘het voetbal’ glashelder: onacceptabel.
Uit de uitkomsten blijkt dat de ondervraagden eensgezind zijn. Zo denken amateurvoetballers en stadionbezoekers er globaal hetzelfde over. Ook is er niet veel verschil tussen stedelijke gebieden en regionale gebieden. Wel was er een significant verschil als het gaat om grappen maken. Zo is 15% van de ondervraagde mannen het oneens met de stelling ‘Grappen maken over iemands huidskleur, geloof, afkomst of seksuele geaardheid is altijd onacceptabel.’
Bij vrouwen is dat 9%. En ook jongeren (16-34 jaar) zijn het met 15% vaker oneens met de stelling dan ouderen (50-65 jaar), die op 8% uitkomen. Bij woordgebruik is eenzelfde patroon te herkennen: mannen 8%, vrouwen 4%, ouderen 2% en jongeren 9%.
Verder blijkt dat de ondervraagden discriminatie een belangrijk onderwerp vinden: 60% ziet het als een ‘groot probleem’. 84% vindt het belangrijk dat het voetbal laat weten discriminatie niet te accepteren.
Discriminatie = Kansloos
De gepeilde mening van de voetballiefhebbers vormt de gezamenlijke norm van en voor het voetbal. Deze norm is vertaald naar de boodschap Discriminatie = Kansloos. Kansloos is een term die in het voetbal afkeurend wordt gebruikt voor bijvoorbeeld slecht gedrag of iets anders negatiefs, zoals een kansloze nederlaag. Alle clubs kunnen met deze boodschap uitdragen dat zij discriminatie niet accepteren, bij hen krijgt discriminatie geen kans. Zijkunnen deze norm voor hun leden en bezoekers letterlijk vestigen met hekborden, kantineposters, raamstickers, tegels, vlaggen en online uitingen.
Discriminatie = Kansloos heeft als uiteindelijk doel gedragsverandering. Zo wordt stap voor stap gewerkt van bewustwording (2020 – 2023), naar een breed gedragen norm (2024), naar het uitdragen van acties hoe te handelen als de norm wordt overschreden (2025).
Daarmee is het onderdeel van Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI), het gezamenlijke programma van de KNVB en Rijksoverheid om racisme en discriminatie in het amateurvoetbal en betaald voetbal te bestrijden. OVIVI ging in 2020 van start en telt 22 onderdelen, bovenop bestaande ‘tools’ zoals tuchtrecht, stadionverboden en het protocol voor discriminerende spreekkoren.
Zo zijn met OVIVI onder meer de straffen voor discriminatie verhoogd, is er een trainingsaanbod voor clubs ontwikkeld en lopen er pilots met slimme technologie. OVIVI kreeg navolging van NOC*NSF en andere sportbonden in de vorm van ‘Onze Club Is Van Iedereen.’
Foto: KNVB