Nieuwe KNVB-regels komend seizoen van kracht
Vanaf komend seizoen voert de KNVB weer reglementaire wijzigingen door. Het gaat onder meer om de ‘witte wissel’ en de het laten doorlopen van ‘stadionklokken.’
‘Witte wissel’
De internationale spelregelcommissie (IFAB) heeft bepaald dat de zogeheten ‘witte wissel’ structureel mag worden toegepast. Dit betreft een extra wisselmoment wanneer (er vermoedt wordt dat) een speler hersenletsel heeft opgelopen.
Er werd de afgelopen seizoenen in de betaald voetbalcompetities in Nederland ook al geëxperimenteerd met deze regel, maar vanaf volgend seizoen zal hij permanent worden ingevoerd. Het verschil is dat wanneer een ploeg tijdens de wedstrijd gebruik maakt van de ‘witte wissel’, de tegenstander direct ook een extra wissel én een extra wisselmoment mag toepassen. Beide teams mogen maar één extra wissel per wedstrijd inzetten. De regel wordt van toepassing op alle betaald voetbalcompetities (mannen en vrouwen), met uitzondering van de Onder 21- en Onder 18-competities.
‘Stadionklokken’
Vanaf komend seizoen zullen alle stadionklokken doorlopen in de extra tijd. Dat wil zeggen dat de klok bij drie minuten extra tijd ook echt tot de 48ste (eerste helft) of 93e minuut (tweede helft) doorloopt. Tot afgelopen seizoen werden de klokken altijd stilgezet na 45 minuten en na 90 minuten. Aan het begin van de tweede helft wordt de klok wel altijd weer teruggezet op minuut 45, ongeacht hoeveel blessuretijd er in de eerste helft is bijgetrokken.
Informeren
Met deze aanpassing hoopt de KNVB de supporters in het stadion beter te kunnen informeren over de nog te spelen blessuretijd. Wel blijft het zo dat de aangegeven blessuretijd altijd een minimale blessuretijd is. Daardoor blijft het mogelijk dat – volgens de scheidsrechter – de blessuretijd uiteindelijk langer duurt dan aangegeven door bijvoorbeeld wissels of blessurebehandelingen.
Amateurvoetbal
De doorlopende stadionklokken werden vanaf het seizoen 2023-2024 al ingevoerd in de Premier League. Deze nieuwe regel geldt niet alleen voor betaald voetbalclubs. Ook op amateurniveau wordt clubs, die beschikken over digitale klokken, verzocht hun klokken aan te passen.
Bron: KNVB