KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.

Profs

Beeldmerk 433Magazine

Voor de voetbalvolgers van ongeveer 35 jaar ouder en de Feyenoord fans in het bijzonder is Paul Nortan een bekende naam. Vanaf 1984 tot 1997 was de Nederlandse verdediger, wiens roots ligt in Suriname, actief in het betaalde voetbal. Via AZ’67 groeide Nortan bij Feyenoord uit tot een sterkhouder.

De mooiste periode met onder meer Europese wedstrijden tegen AS Monaco en Tottenham Hotspur en het winnen van de KNVB-beker maakte hij echter vanwege een zware beenbreuk slechts vanaf de tribune mee. Nortan gaf niet op, vocht zich terug en sloot via RKC, Top Oss en opnieuw AZ in 1997 zijn spelersloopbaan af. Via voetbalvriend Sigi Lens, die hij leerde kennen in Alkmaar, bleef hij de voetbalwereld trouw. Bij Pro Athlete staat Nortan (prof)voetballers als intermediair al vele jaren met raad en daad bij.

‘Onze filosofie is dat we er voor iedere speler die bij ons is aangesloten het maximale uit zijn loopbaan proberen te halen. In de begeleiding maken we dus geen onderscheid tussen een speler van AZ of bijvoorbeeld Almere City’, vertelt Nortan op het kantoor van Pro Athlete in Badhoevedorp. Koketteren met namen van voetballers die hij als intermediair begeleidt doet hij niet. Wel geeft Norman aan dat Pro Athlete zich vooral en steeds meer richt op jonge en zeer talenvolle spelers, die nog aan het begin van hun loopbaan staan. Calvin Stengs, Kenzo Goudmijn, Justin Bakker (allen AZ), Arnoud Groeneveld (NEC), Sherel Floranus (Sparta) zijn daar voorbeelden van. Adam Maher, Jetro Willems en Roy Kortsmit lopen al wat langer mee in het betaalde voetbal. In het verleden werden over meer Michael Reiziger, Patrick Kluivert en Winston Bogarde door Pro Athlete begeleid.

Loopbaan als speler

Dat Nortan na zijn loopbaan actief zou blijven in de voetballerij, stond voor hem wel vast. ‘Ik had echter zeker niet de ambitie om trainer te worden. Daarvan had ik er natuurlijk wel de nodige meegemaakt. Elke dag meer dan honderd procent geven en soms afhankelijk zijn van een balletje binnen- of buitenkant paal. Nee, dat zag ik niet zitten. Via Sigi kreeg ik de kans om als scout aan de slag te gaan en later om zelf spelers te gaan begeleiden. In mijn tijd bij RKC zat ik ook al in de spelersraad om onze belangen te vertegenwoordigen en mee te praten bij de besluitvorming door het bestuur. ‘

Werkwijze
Met Joop Brand en Guno Valies zijn er voor Pro Athlete twee scouts actief. Aan de hand van hun bevindingen gaat Nortan zelf ook op pad. ‘Ik wil iedere speler zelf ook zien en niet één, maar twee of drie keer. Daarna volgt een intakegesprek met speler en ouders en kijken we of iets voor elkaar kunnen betekenen.’ Het werk van een zaakwaarnemer wordt er met de vrije markt, een licentie is niet meer nodig, steeds uitdagender op. ‘Iedereen die bij een BVO (Betaald Voetbal Organisatie, red.) speelt, negentien jaar of ouder is en geen manager of zaakwaarnemer heeft, wordt niet als zeer talentvol beschouwd. Je moet er dus steeds sneller en jonger bij zijn en eerder een beslissing nemen. Je kunt tegenwoordig niet meer op je gemak iemand eerst een half jaar volgen. Dat maakt het soms wel eens lastig.’ In mijn tijd als voetballer was dat natuurlijk allemaal nog heel anders. Je had alleen de VVCS (spelersvakbond, red.) die je kon bijstaan. De gemiddelde leeftijd in de Nederlandse competitie lag tevens een heel stuk hoger. Ik speelde bij AZ samen met ervaren mannen zoals Martin Haar, David Loggie en Kees Pier Tol. Nu krijg je als jong talent door de veranderde spelersmarkt ook veel eerder een kans.’ Een voordeel dat Pro Athlete biedt, is het feit dat ze zelf ook uit hun tijd als actieve speler in het betaald voetbal weten hoe het allemaal werkt. ‘Mijn eigen ervaring is ook iets waar ik vaak met zo over praat. Je kunt bijvoorbeeld de onzekerheid en twijfel en weet hoe je daar mee om kunt gaan.’ Maar wat maakt juist dit werk voor Nortan zo mooi? ‘Wat mij vooral voldoening geeft, is het hele traject wat een speler zowel als voetballer, maar zeker ook als mens aflegt. Ze komen vaak bij ons binnen als jochies die je nog helemaal de weg moet wijzen in voetballand. Vervolgens zie je ze als speler groeien. Ze verdienen hun eerste contract, debuteren in het eerste elftal, worden een belangrijke speler en dwingen een transfer naar een topclub of naar het buitenland af. Ze worden daarbij van afhankelijk ook steeds onafhankelijker. Het is heel boeiend om zo’n proces van dichtbij mee te maken en te begeleiden.’

Eigen carrière
Nortan kijkt zeker tevreden terug op zijn loopbaan als speler, maar erkent dat hij zonder een gebroken kuitbeen nog verder had kunnen komen. ‘Ik had ook graag een keer in het buitenland gespeeld. Ik was op dat moment een vaste waarde bij Feyenoord en er sluimerde wat interesse. Een zware blessure is echter iets wat je overkomt en daarin ben ik zeker niet de enige. Ik heb daarna nog een aantal jaar kunnen spelen op een lager niveau, maar het kan ook abrupt afgelopen zijn. Bovendien kan het je mentaal ook sterker maken.

Concurrentie
In de markt van zaakwaarnemers is er veel concurrentie en het gaat er dus soms hard aan toe om de beste spelers in huis te halen. Pro Athlete past er echter voor om zelf actief spelers te benaderen om naar hun over te stappen. ‘Als wij een speler zien en al een andere zaakwaarnemer heeft, dan respecteren we dat. Pas als hij zelf aangeeft daar weg te willen en dat ook netjes afhandelt, kunnen wij eventueel een samenwerking met hem aangaan. In totaal staan wij ongeveer 20 á 25 spelers bij. Dat is voor ons prima en een bewuste keuze. Wij hechten er veel waarde aan om aan iedereen voldoende aandacht te schenken en het contact met onze spelers te onderhouden. Daar gaat veel tijd inzitten. We bezoeken ook regelmatig wedstrijden en trainingen om hun ontwikkelen van dichtbij te volgen. Dat gaat niet als je bijvoorbeeld zestig spelers onder contract hebt staan. Bij Pro Athlete geldt dus zeker niet hoe meer, hoe beter.’

In het kort

Hekel aanOnrechtMeest trots opMijn zoon en dochterFilm kijkenIk ben een echte filmfanaat. Qua genre gaat er niets boven actie. LezenRaymann zoekt raad. In dit boek laat de bekende cabaretier met veel humor en zelfspot zien hoe je jezelf steeds opnieuw kunt oppakken na tegenslag. Dit doet hij aan de hand van de ups en downs in zijn eigen leven.
Favoriete etenBami kipIn mijn vrije tijd Besteed ik graag aandacht aan mijn twee kleinkinderen. Ook fitness doe ik graag.Op vakantieDe Caribbean. Lekker ontspannen met zon, zee en strand.
NaamPaul Alton Jerrel NortanGeboortedatum1 december 1963WoonplaatsAmsterdamPositie in het veldVerdedigerAndere sportenTennis

Voetbalcarrière

Carrière in de voetballerij:
Seizoen
1984-1988 AZ
1988-1993 Feyenoord
1993-1994 RKC
1994-1995 Top Oss
1995-1997 AZ
Erelijst
1991 KNVB-beker
1996 Kampioen eerste divisie