KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.

Profs

Beeldmerk 433Magazine

‘Ik ben dertig uur per week met voetbal bezig’

Voor ieder nummer nodigt 433 Magazine een ‘prof’ uit op de redactie in Hoofddorp die een connectie heeft met Haarlemmermeer en vanzelfsprekend ook voetbal. In de mei-editie staat Co Meijer centraal in deze rubriek. De talentenjager van Ajax vierde 4 juni zijn zeventigste verjaardag en zit dan tevens 60 jaar in het vak.

Voor Co zijn deze twee fraaie mijlpalen zeker geen reden om af te bouwen. Met heel veel plezier struint hij nog steeds de velden af om nieuwe groeibriljanten te ontdekken voor de Amsterdammers. Daarnaast heeft Co ook zijn eigen voetbalacademie. Voetballers van ieder niveau kunnen hier werken aan het verbeteren van hun technische vaardigheden. Wat vooral de jongere lezers niet weten, is dat Co ook vele jaren betaald voetbal speelde bij Ajax, Blauw Wit, De Volewijckers (met o.a. Co Adriaanse) en AZ’67 (met o.a. Kees Kist, Ronald Spelbos en Bert van Marwijk).

Carrière als voetballer
En wat is nu leuker om herinneringen en anekdotes op te halen aan de hand van plakboeken en ingelijste foto’s? Co arriveert met zijn echtgenote Elly en een overvolle tas. Enthousiast begint hij te vertellen. Bijschriften zijn voor hem duidelijk niet nodig. Zonder enige moeite soms hij de namen op van vele (elftal) foto’s in zijn plakboek. Johan Crujff, Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Tonny Pronk, Henk Groot, Co Prins, Piet Keizer en zo gaat het nog wel even door. Hoogtepunt was de wedstrijd in het seizoen 1965-1966 uit tegen Go Ahead. Een treffen wat Co nog helder in zijn geheugen staat gegrift. ‘Dat was in die tijd ook echt een topploeg en altijd lastig. Ajax moest daar winnen om de titel te pakken. Barry Hulshoff en ik zaten op de bank als wissel. Ajax won met 1-2 en was kampioen van Nederland!. Ik was in die tijd echt nog een piepeltje (18 jaar) tussen al die kerels. Na afloop was het groot feest in het Hilton en kwam iedereen naar me toe om ook dit verlegen mannetje te feliciteren. Een bijzondere ervaring.’

Scout
Als scout richt Co Meijer zich de laatste twee jaar vooral op de regio Rotterdam/Den Haag waar Ajax door de vele BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties red.) in deze regio een inhaalslag te maken heeft. In algemene zin bespeurt Co dat het steeds lastiger wordt voor clubs om (top) talent aan zich te binden. ‘De concurrentie is echt moordend zowel nationaaal als internationaal. Clubs als o.a. Manchester United en Chelsea scouten hier ook al. Je moet dus heel snel beslissen en heel scherp zijn in je analyse. Heeft iemand het in zich om uiteindelijk de kwaliteit te krijgen die Ajax wenst? Dat is de vraag die je jezelf telkens weer moet stellen. En dat scouten van spelers gebeurt natuurlijk liefst zo jong mogelijk erkent Meijer. Bij Ajax start de opleiding vanaf 7 jaar, hiervoor hebben we ieder seizoen circa tien nieuwe spelertjes nodig. De lat ligt hoog, kwaliteit gaat boven kwantiteit!. Dat geeft ook wel aan hoe complex en lastig het is. Er zijn genoeg trainersopleidingen, maar voor scout is er geen enkele opleiding in de wereld. Het is weliswaar vrijwilliger, maar niet vrijblijvend. Het is een ‘vak’, een kwestie van je ziet het wel of je ziet het niet. Leeftijd speelt daarbij geen rol.’ Het opbouwen van een goed netwerk is heel belangrijk om de concurrentie voor te blijven en de beste spelers binnen te halen! Denk daarbij aan tipgevers en samenwerking met clubs. Het scouten en opleiden van (top)talenten is zowel sportief als commercieel (Luis Suarez, via Liverpool naar Barcelona) van essentieel belang voor Ajax. De scouts zijn een belangrijke schakel in de jeugdopleiding en dat wordt nog wel eens onderschat.’

Virgil van Dijk
In zijn loopbaan ontdekte Co veel talentvolle spelers. Zonder zichzelf op de borst te kloppen, noemt de scout Virgil van Dijk als voorbeeld. ‘Dat was bij een wedstrijd van Willem II/RKC B1. Een relatie van mij tipte me om zijn zoon te bekijken. Ik had nog nooit van Van Dijk gehoord. Deze talentvolle speler had ik al snel op het netvlies. Technisch goed, tweebenig, uitstekende traptechniek, charisma, lengte, sterk in de lucht fysiek sterk en fel in de duels. Na afloop heb ik hem gecomplimenteerd en gezegd dat ik het vreemd vond dat hij niet al minimaal in de A1 of Jong Willem II/RKC speelde en met PSV, NAC en RSC Anderlecht zitten er ook veel andere clubs in dat gebied. ‘Ik zei hem dat ik scout ben van Ajax en of ik daarom zijn naam mocht noteren.’ Ondanks het lovende rapport van Meijer kwam Van Dijk uiteindelijk niet terecht bij Ajax, maar bij FC Groningen. Een mooi voorbeeld is ook Viktor Fischer. ‘Ik zag ik hem in 2008 aan het werk met Denemarken in een wedstrijd tegen Polen. Op een internationaal jeugdtoernooi bij FC Twente viel mijn oog op Indy Boonen van RC Genk. Later las ik in De Telegraaf dat hij nu bij Manchester United speelt.’


Haarlemmermeer en netwerk
Ook op de velden in regio Haarlemmermeer weet Co de weg. Een mooi voorbeeld van een ontdekking is Malik Trustfull. Ik zag hem als zevenjarige spelen in de F2 van VVC in Nieuw-Vennep en vond het direct een geweldige voetballer. Langs de lijn hoorde ik al dat hij naar Sparta zou gaan. Als Ajax moesten we dus snel handelen. Hij is met ons mee geweest naar een toernooi bij PSV en was daar de beste speler. Malik speelt nu in de C1 van Ajax. De andere kant is dat een spelertje die ik via de voetbalacademie heb opgeleid en Ajax vanaf zijn zevende heeft gespeeld na twee jaar de opleiding moest verlaten. Dit heeft mentaal op zo’n jonge leeftijd veel impact en er is geen vangnet. Goede relaties met amateurverenigingen zijn voor Ajax zeer belangrijk. We hebben niet voor niets met een groot aantal clubs een samenwerkingsverband.’ In Haarlemmermeer hebben o.a. SV Hoofddorp en FC VVC een partnership met Ajax.

Kwaliteiten en contacten
Naast techniek, creativiteit en voetbalgogme, zijn er volgens Meijer nog meer essentiële onderdelen om de top te halen. Start/handelingssnelheid, duel/fysieke kracht, een drive hebben en mentale weerbaarheid. Iedere scout heeft het streven om voor zijn club de beste spelers binnen te halen. Van haat en nijd onderling, is volgens Co zeker geen sprake. ‘De contacten met o.a. PSV, Feyenoord en AZ zijn uitstekend en de onderlinge verhoudingen prima.’

Voetbalacademie
Co Meijer heeft al een aantal jaar zijn eigen voetbalacademie voor voetballers van zes tot en met twaalf jaar. Op een veld van SV Hoofddorp kan elk kind in blokken van tien lessen werken aan met name het verbeteren van zijn technische vaardigheden. ‘De aanname, passen/trappen, dribbelen/drijven, het komt allemaal aan bod. Naast individuele ontwikkeling, zelfvertrouwen, samenwerking, staat plezier/spelvreugde voorop. Ook begeleiden we door middel van coaching zowel de getalenteerde, maar zeker ook de minder getalenteerde spelertjes. Wanneer je Co over voetbal hoort praten, spat het enthousiasme en de passie er vanaf. Ik ben er dertig uur per week mee bezig. Zo lang ik gezond blijf, ga ik zeker door.’

In het kort

Hekel aanOnrechtvaardigheid Meest trots opMijn vrouw en de kinderen.Film kijkenThe Godfather mede ook vanwege acteur Marlon Brando. LezenIk lees vooral tijdschriften. Qua boeken sportbiografieën.
Rij inEen Renault MeganFavoriete etenHollands pot en een glaasje rode wijn.In mijn vrije tijdShop ik met Elly en ga ik uit eten.Op vakantieNaar Barcelona en we komen ook regelmatig in Benidorm omdat één van onze zoons Xander daar woont.
NaamJacobus Hendricus Meijer, roepnaam CoGeboortedatum4 juni 1946WoonplaatsHoofddorpGevoetbald bij / VoetbalcarrièreAjax, AZ’67, Blauw Wit, De Volewijckers.Andere sportenIk ben breed georiënteerd honkbal, wielrennen, tennis. Ik volg eigenlijk alles.

Voetbalcarrière

Carrière in de voetballerij in vogelvlucht

Betaald voetbal gespeeld bij:
Ajax, AZ ’67, Blauw Wit en de Volewijckers

Was trainer bij: Blauw Wit (Vrouwenvoetbal Kampioen van Nederland), Blauw Wit (1e en 2e team), SV Osdorp, Legmeervogels en AORC/Palestra(zaalvoetbal).

Momenteel al tien jaar scout in de jeugdopleiding bij Ajax.
Directeur/eigenaar van Voetbalacademie Co Meijer

Maakte als oud-speler deel uit van de ledenraad van Ajax ten tijde van de Fluwelen Revolutie die in september 2010 werd ingezet door Ajax icoon Johan Cruijff.