KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.

Profs

Beeldmerk 433Magazine

Halverwege de jaren’90, in een voor Ajax zeer succesvolle sportieve periode, diende zich met Arno Splinter een zeer talentvolle verdediger uit de eigen gelederen zich aan. Na zijn debuut als invaller tegen Fortuna Sittard onder Louis van Gaal speelde Splinter onder meer de klassieker tegen Feyenoord in De Kuip en in de Champions League tegen Auxerre en de legendarische laatste poulewedstrijd in Zwitserland tegen Grasshoppers. Het leek de voorbode voor een gouden toekomst in het betaalde voetbal. Een doorbraak in Amsterdam bleef echter uit. Splinter verkaste naar De Graafschap en speelde daarna nog kort in het profvoetbal voor Haarlem en AGOVV Apeldoorn.

Na zijn profloopbaan bleef het voetbal hem trekken. Met Arno Splinter Sport Events heeft de geboren en getogen Almeerder zijn eigen bedrijfje dat actief is door heel Nederland. ‘We zijn onder gespecialiseerd in peutervoetbal en hebben nu ongeveer 1100 leden. Dat zijn serieuze getallen.’ Of hij nog weleens herinnerd wordt aan zijn tijd in het profvoetbal? ‘Ja, eigenlijk vaker dan je zou denken. Dan komen mensen ineens naar me toe en dan beginnen ze over Ajax. En dat terwijl ik toch niet veel wedstrijden heb gespeeld in het eerste. Wel heb ik in die korte periode veel meegemaakt. Spelen tegen Feyenoord in de Kuip en twee wedstrijden in de Champions League. Dat zijn mooie herinneringen en dingen die je nooit meer vergeet. Voor mij persoonlijk was het heel jammer dat Louis van Gaal vertrok. Een trainer die mij goed kende vanuit de jeugd en veel vertrouwen in mij had. Hij zei op dat moment dat hij wegging nog dat het lastig voor me zou gaan worden, maar zelf had ik dat gevoel helemaal niet. Ik was jong en vol zelfvertrouwen en wilde bewijzen aan zijn opvolger (Morten Olsen, red.) dat ik een kans verdiende.’ Onder de Deen en zijn opvolger Jan Wouters lukte het voor Splinter niet om regelmatig aan spelen toe te komen. ‘Ik heb toen besloten om op de eerste goede aanbieding in te gaan, want ik was er helemaal klaar mee en ben toen verkast naar De Graafschap.’ Een periode met wisselend succes. ‘Na drie maanden werd trainer Frans Thijssen ontslagen. Het spelen tegen degradatie viel ook niet mee. Schuiven en ver inzakken, dat was ik als voetballer uit mijn Ajax tijd helemaal niet gewend. Degradatievoetbal was niet het type spel dat bij mij paste.’

Met een carrière na het voetbal was Splinter op dat moment totaal nog niet bezig. ‘Ik heb me altijd gericht op het voetbal. Leren was als kind niet mijn ding, al heb ik wel mijn mavodiploma gehaald. Pas in de periode bij AGOVV Apeldoorn (seizoen 2008-2009, red.), waar ik mijn loopbaan heb afgesloten, ben ik mijn trainingspapieren gaan halen.’ En zo staat Splinter nog altijd dagelijks op het veld of is hij actief in de zaal bij het peutervoetbal. ‘Zo mooi om te zien hoe enthousiast die kinderen met hun ouders bezig zijn en ze snel vooruit te zien gaan. Ja, ik vind het nu echt veel leuker dan het trainen van een eerste elftal.’ Zijn eigen evenementenbureau bestaat inmiddels tien jaar. ‘We organiseren door het hele land activiteiten vanaf twee tot tachtig jaar, zoals clinics en sport- fundagen met allerlei leuke attracties en (deels) zelf bedachte voetbalspellen. Super als je van je hobby je werk kunt maken. Dit werk kost mij geen enkele moeite.’

Het huidige profvoetbal volgt hij slechts mondjesmaat. ‘Ik ben toevallig net met vrienden naar Barcelona geweest voor een wedstrijdbezoek en ook naar de samenvattingen om 19.00 uur bij Studio Sport kijk ik graag. Hele wedstrijd op tv kijken doe ik nauwelijks en lezen over voetbal ook niet. Ik heb het ook te druk met mijn bedrijf en doe daarnaast liever andere dingen.’ Het contact met Ajax, waar hij al op zijn negende via FC Almere in de jeugd opleiding terecht kwam, is er zeker nog. ‘Ik ben nu geblesseerd, maar ik doe nog regelmatig mee met Lucky Ajax en ook verricht ik in opdracht van sponsor ABN Amro werkzaamheden op de club. Zo ben ik bij vrijwel alle jeugdtoernooien aanwezig. Ondertussen staat een collega Splinter al op te wachten met een bus vol voetbalattributen. De hoogste tijd voor hem dus om het werk weer op te pakken.

In het kort

Hekel aanIk irriteer me niet zo snel ergens aan.Meest trots opMijn bedrijfje.LezenIk ben absoluut geen lezer.Favoriete etenJenever Cola en ik ben fan van de Surinaamse keuken.
In mijn vrije tijdGa ik het liefst sporten
NaamArno SpinterGeboortedatum29 augustus 1977WoonplaatsAlmereGevoetbald bij / VoetbalcarrièreSV Almere, Ajax, De Graafschap, HFC Haarlem, Bennekom, AGOVV Apeldoorn.Andere sportenAlle balsporten spreken mij aan. Om te doen naast voetbal, golf, tennis en squash.

Voetbalcarrière

Overzicht voetbalcarrière in  het betaalde voetbal
1996-1999 Ajax, 1999-2003 De Graafschap. 2003 Haarlem, 2008-2009 AGOVV Apeldoorn.

Eredivisie kampioen met Ajax: 1998
KNVB beker met Ajax: 1998, 1999