KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.

Profs

Beeldmerk 433Magazine

Renate Jansen groeide op in het kleine dorpje Abbenes en leerde als klein meisje voetballen bij de plaatselijke SV. Sinds twee jaar speelt ze voor FC Twente waarmee ze vorig seizoen de landstitel pakte. Ook maakt de 26-jarige aanvalster deel uit van de selectie van de Oranje Leeuwinnen. De teller staat op twaalf interlands en drie doelpunten. Met Nederland hoopt ze deze zomer te schitteren op het EK in eigen land. Jansen: ‘Ik ontwikkel me nog steeds als voetbalster en zit zeker nog niet aan mijn plafond.

Jansen is deze zondag even over vanuit Hengelo. Park Rusthoff in het hart van Sassenheim is half mei een mooie locatie om af te spreken Helaas laat het zonnetje het echter afweten tijdens het interview en valt er zelfs een stevige regenbui. Het blijft tenslotte wel Nederland. De liefde voor voetbal zat er al snel in vertelt Renate. ‘Voor mij is er eigenlijk nooit sprake geweest van een keuze. Met een vader als trainer bij SV Abbenes ging ik vanzelf mee naar het voetbalveld en al snel werd ze zelf ook lid. ‘Ik heb daar tot mijn vijftiende gespeeld als enige meisjes tussen de jongens. En nee, dat vormde eigenlijk nooit een obstakel in het team. ‘Het waren gewoon mijn voetbalvrienden.’ De binding met de club is er ook nog steeds. ‘Pas was ik er nog op een ouder/kinderdag.’

Overstap

Op haar zeventiende kiest Renate voor de toch wel enigszins gevoelige overstap naar VV Kagia. ‘Zij speelden een stuk hoger en ik had die ambitie ook. In de B1 weet ze haar plekje al snel te veroveren. Op dat moment maakt ze ook al deel uit van de jeugdselecties van Nederland. Drie keer trainen is daarvoor een voorwaarde. Jansen sluit ook aan bij Ter Leede en komt daar in contact met Sarina Wiegman (huidige, bondscoach, red.). Op dat moment wordt met de start van de Eredivisie voor vrouwen een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de voetbalsport. Renate wordt gevraagd voor ADO Den Haag. ‘Ik wist niet hoe snel ik ja moest zeggen.’ Ze blijft er in totaal liefst zeven seizoenen spelen. Wat de hoogtepunten waren? ‘In het seizoen 2011-2012 wonnen we zowel de landstitel als de KNVB-beker. Dat zijn dingen die je nooit meer vergeet. Het seizoen erop veranderde heel veel in de selectie. Met een sterk verjongende groep vol vechters pakten we opnieuw de beker.’ Een tweede landstitel volgt in het seizoen 2015-2016 in haar eerste seizoen in dienst van FC Twente. Persoonlijk was dat voor mij ook een erg goed seizoen. Ik heb daar als speelster vooral op technische als tactisch gebied enorm weten te ontwikkelen.’ Ook de stap van het Westen naar Oosten van het land, ervaart ze als positief. Twente heeft een leuke, open groep. Ik woon er met veel plezier en voel me daar op mijn gemak. Ik heb daarom ook besloten om er nog een seizoen te blijven.

Oranje
Sinds juni 2016 is Renate ook weer volledig in beeld bij Oranje. Sterker nog, haar eerste deelname aan een groot toernooi is goed denkbaar. Voor het WK 2015 zat ze wel in de voorselectie van 35-speelsters, maar viel ze af. ‘Dat was geen verrassing voor mij. Het was een mooie bevestiging, maar ik wist al dat ik niet mee zou gaan. Het is nu een stuk realistischer. Zeker als ik kijk naar de laatste maanden. Binnenkort komen we in Nederland met z’n alleen nog twaalf dagen bij elkaar en spelen we ook nog twee oefen interlands. Daarna wordt de selectie duidelijk.’ Het EK in eigen land belooft een groot succes te worden. Voor de openingswedstrijd tegen Noorwegen is al een record aantal tickets verkocht. ‘Dat belooft wat ja.’ Wat de kansen zijn? ‘We gaan uiteraard voor het hoogste haalbare, maar laten we stap voor stap kijken wat er mogelijk is. We zitten in een mooie, maar lastige poule. (naast het sterke Noorwegen, België en Denemarken, red.). Laten we eerst maar eens deze drie wedstrijden goed doorkomen.

Toekomst

Om haar heen krijgen steeds meer speelsters, zeker in Oranje, de kans op een buitenlands avontuur. Heeft Renate die ambitie zelf ook? ‘Nee, niet direct. Ik ga er zelf in ieder geval niet actief naar op zoek. Ik wil na de zomer ook weer een studie oppakken.’ Helemaal uitsluiten doet ze het echter ook niet. 'Als er interesse komt, valt er wel altijd te praten.'

In het kort

Meest trots opMijn familie die mij altijd steunt Film kijkenIk kan er niet direct één noemen.LezenDe biografie van wielrenner Thomas DekkerFavoriete etenSushi en Rivella.
In mijn vrije tijdShoppen, afspreken met vriendinnen en op de bank naar series kijken.
NaamRenate JansenGeboortedatum7 december 1990WoonplaatsHengeloGevoetbald bij / VoetbalcarrièreSV Abbenes, VV Kagia, ADO Den Haag en nu FC Twente Positie in het veldAanvallerLinks- of rechtsbenigTweebenig Andere sportenNaast voetbal zijn dat tennis, squash en volleybal.

Voetbalcarrière

Carrière in de voetballerij:
1995-2005 SV Abbenes
2005 -2007 VV Kagia
2008 – 2015 ADO Den Haag
Vanaf 2016 FC Twente