KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.

Profs

Beeldmerk 433Magazine

In iedere uitgave interviewt de redactie van 433 Magazine een ‘prof’ die een connectie heeft met Haarlemmermeer, de Bollenstreek, Amsterdam, of Haarlem en omgeving en vanzelfsprekend ook met voetbal. Deze keer staat Matthijs de Ligt centraal in deze rubriek. Het 17-jarige talent van Ajax is één van de spelers waar in de toekomst veel van wordt verwacht. De Ligt, afkomstig uit Abcoude, maakte afgelopen september tijdens het KNVB- bekerduel met Willem II zijn officiële debuut in Ajax 1 en luisterde dit optreden, geheel in de clubtraditie, zelfs op met een treffer. De Ligt is nu na Clarence Seedorf de jongste doelpuntenmaker in de hoofdmacht. Ook mocht hij na afloop van het seizoen 2015-2016 de prestigieuze Sjaak Swart Trofee, als Talent van de Toekomst, in ontvangst nemen. Het zegt veel over zijn prestaties en potentie. De Ligt schaarde zich zo in een rijtje met onder meer Davy Klaassen, Christian Eriksen, Siem de Jong, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Op sportpark De Toekomst maakten we kennis met de jonge centrale verdediger waar niet alleen Ajax, maar zeker ook de vele andere voetballiefhebbers, heel veel plezier aan zullen gaan beleven.

Jongensboek
Sportpark De Toekomst lijkt deze zondag eind oktober haast bijna een oase van rust. Het blijkt slechts schijn wanneer een aantal jeugdspelers tegen de klok van 12.00 uur het clubgebouw betreden. Even later stormen ze massaal richting de trap om een glimp van spelers van de Ajax-selectie op te vangen. ‘Nouri, Nouri’, zo klinkt het enthousiast. Ook de ster van Matthijs de Ligt, sinds augustus 17 jaar, is de afgelopen maanden zeker rijzende. De hectiek die fans kunnen veroorzaken, gaat aan hem echter nog redelijk voorbij. ‘Ja, ik kan zeker nog rustig over straat. Dat is ook wel prettig. Laat mij nog maar even in de luwte staan. Dan kan ik me lekker op het voetbal blijven concentreren.’ En dat gaat hem de laatste maanden zeer goed af. De voetbalcarrière van De Ligt heeft veel weg van een spannend jongensboek. Als zesjarige begon het allemaal in zijn woonplaats Abcoude bij de plaatselijke FC. ‘Een leuke, gemoedelijke club waar ik gewoon lekker mijn wedstrijdjes speelde in de E2 en nog steeds graag kom. Het viel zeker niet direct op dat ik beter was dan de andere jongentjes.’ Lang blijft De Ligt er niet spelen. Via een stageperiode weet hij in 2009 een plekje af te dwingen in de veel geprezen jeugdopleiding van de Amsterdammers. Waar veel spelers om hem heen afvallen, mag De Ligt telkens weer door naar een hoger team.‘Donyell Malen, een goede vriend van mij die nu speelt bij Arsenal, en Justin Kluivert zijn jongens waar ik in de jeugd vaak mee samenspeelde.’

Trainingskamp
Dat hij nu al zover zou zijn, had De Ligt aan het begin van het seizoen absoluut nog niet verwacht. De uitnodiging voor het trainingskamp in Oostenrijk met het eerste in de voorbereiding kwam voor hem als een volslagen verrassing. Marcel Keizer (coach van Jong Ajax, red.) vroeg me naar zijn kamer te komen en vertelde het mij. ‘Ik ben heel goed opgevangen door mijn medespelers. Het was echt een geweldige ervaring.’ Daar bleef het niet bij voor De Ligt. Trainer Peter Bosz nam hem op in de 21-koppige wedstrijdselectie voor de uitwedstrijd tegen PAOK Saloniki in de derde voorronde van de UEFA Champions League. Tot een debuut kwam het voor De Ligt op dat moment nog niet. Tegen Willem II in het kader van de KNVB- beker was het in op 21 september wel zover. De jongeling vormde in deze wedstrijd het centrale duo samen met routinier Heiko Westermann. De Ligt wist na 25 minuten spelen zelfs de 2-0 te maken uit een hoekschop van Hakim Ziyech. ‘Mijn debuut staat op dit moment tot nu toe met stip op nummer één. Spelen in de Amsterdam Arena is toch wat je als jeugdspeler altijd voor ogen hebt gehad.’ Maar wanneer kreeg De Ligt daadwerkelijk het idee dat hij weleens één van de spelers zou kunnen zijn, die de eindhalte zou halen? ‘Dat was denk ik aan het eind van de B1, nu twee jaar geleden.’ De Ligt is geen geboren verdediger. ‘In de jeugd speelde ik jarenlang op het middenveld.’ Frank Peereboom was de trainer die hem een linie liet zakken. Met zijn postuur (groot en sterk, red.) prima passing en overzicht kwam hij daar nog beter tot zijn recht. Dit seizoen is De Ligt al uitgegroeid tot een belangrijke steunpilaar voor Jong Ajax. ‘Ik was op een paar wedstrijden na, wanneer ik nodig was bij de A1, telkens basisspeler.’

Jupiler League
Voor een jonge speler is het heel belangrijk voor zijn ontwikkeling om veel minuten te maken. Spelen met Jong Ajax in de Jupiler League is volgens De Ligt daarvoor een ideale leerschool. ‘Ik vind het erg prettig om in deze competitie te spelen en zo veel ervaring op te doen. Het zijn wedstrijden op een goed niveau tegen mannen in plaats van tegen jongens. Het gaat er qua spel ook een stuk fysieker aan toe dan in duels in de jeugd tegen leeftijdsgenoten. Ook de handelingssnelheid ligt een stuk hoger. Zijn wendbaarheid en het coachende gedeelte, ziet De Ligt als zijn belangrijkste punten om aan te werken. De geboren Leiderdorper noemt Gerry Vink en Winston Bogarde als trainers waar hij veel van geleerd heeft. ‘Bogarde heeft mij vorig seizoen als trainer voor de verdedigers een stukje meedogenloosheid bijgebracht. Je moet in de achterhoede in eerste instantie je man uitschakelen. Het voetballende gedeelde komt daarna wel.’ Ook Vink heeft De Ligt met zijn doorgaans kritische benadering weten te prikkelen. ‘Hij kan je de kelder in praten. Soms zei hij bijvoorbeeld: dat ik met een zak aardappelen op mijn rug speelde. Soms heb je echter ook kritiek nodig om beter te worden.’ Qua spelers uit het verleden, ziet De Ligt de Italianen Paolo Maldini en Alessandro Nesta als mannen om zich aan te spiegelen. Van de nog actieve voetballers zijn dat Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. ‘Zij hebben allebei een mooie periode bij Ajax gehad en prijzen met de club gepakt. Dat hoop ik in de toekomst zelf ook te doen.’ Daarnaast wil hij ook belangrijk zijn in het Oranjeshirt. Met de Onder 17 haalde De Ligt als basisspeler al een keer de halve finale tijdens de EK-eindronde. Een volgend doel is de Onder 19. Wanneer het kwalificatietoernooi succesvol verloopt, is er in de zomer van 2017 een Europees kampioenschap in Georgië. ‘Ook dat is natuurlijk een heel mooi doel om met z’n allen na te streven’, besluit De Ligt.

 

In het kort

Hekel aanSpinnenMeest trots opMijn broertje en zusje.Film kijkenGladiatorLezenWinnen van Hans van Breukelen
Rij inIk kom nog op de fietsFavoriete etenPizza en FantaOp vakantieSpanje, het is er lekker weer en je hebt er mooie voetbalclubs.
NaamMatthijs de LigtGeboortedatum12 augustus 1999WoonplaatsAbcoudeGevoetbald bij / VoetbalcarrièreFC Abcoude, sinds 2009 in de opleiding bij AjaxPositie in het veldCentrale verdedigerAndere sportenIk vind het leuk om te tennissen. Om naar te kijken atletiek.

Voetbalcarrière

Begonnen als zesjarig kind bij FC Abcoude. Sinds 2009 in de opleiding bij Ajax. Vanaf dit seizoen lid van de A-selectie. Daarnaast maakt De Ligt momenteel deel uit van Oranje 019.