KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.

Profs

Beeldmerk 433Magazine

Voor iedere editie trekt 433 Magazine erop uit om een ‘prof’ die affiniteit heeft met Haarlemmermeer, de Bollenstreek of Haarlem en omgeving en natuurlijk ook met voetbal te interviewen. Deze keer staat voetbaltrainer Misha Salden centraal in deze rubriek.

De geboren Zaandammer (43) kwam via amateurclub KFC uit Koog aan de Zaan bij AZ terecht en speelde vele jaren betaald voetbal bij HFC Haarlem, FC Volendam en Telstar. ‘Ik heb alle club in Noord-Holland gehad behalve Ajax. Nog één te gaan dus’, zegt Salden met een lach. Als oefenmeester maakte hij in het amateurvoetbal naam bij FC Lisse. De laatste twee jaar was Salden aan de Dijk actief als hoofd jeugdopleiding en technisch manager Als nieuwe oefenmeester van FC Volendam heeft hij het trainingspak weer aangetrokken. ‘Het begon zeker weer te kriebelen en dit was na het vrijwillig stoppen van Robert Molenaar (vorige trainer, red.) voor mij het juiste moment om in te stappen.’

Nieuwe start

‘Het was in het begin best weer even wennen om weer dagelijks op het veld te staan, maar het bevalt tot nu toe erg goed’, geeft Salden aan. De voorbereiding op de nieuwe competitie is in volle gang wanneer we hem tussen twee trainingen spreken in de bestuurskamer van het Kras Stadion. De ambitie om een keer als hoofdtrainer in het betaalde voetbal te werken, was er al langer bij Salden. ‘Ik heb ook al een keer elders die kans gehad, maar heb het destijds niet gedaan. Nu kwam die trein weer voorbij en was het moment daar. Je kunt niet blijven wachten.’ Salden noemt Volendam, waar hij conform het beleid van de club voor een jaar heeft getekend, een fantastische kans en hij voelt zich ook wel enigszins bevoorrecht. ‘Er zijn genoeg trainers die ook de ambitie hebben om als trainer in het betaalde voetbal aan de slag te gaan.’ FC Volendam is in de Jupiler League een vertrouwde deelnemer aan de play-offs, maar promotie zat er de laatste jaren telkens niet in. Het seizoen 2008-2009 was het laatste seizoen waarin de club uitkwam op het hoogste niveau. Wat de doelstelling voor dit seizoen is? ‘Uiteraard zijn dat opnieuw de play-offs, maar persoonlijk vind ik dat wel aan de voorzichtige kant. We willen liefst wat meer. Ik hoop eigenlijk op een spannende competitie waarin er geen ploeg is die er echt bovenuit steekt. Het zou mooi zijn als wij met FC Volendam vlak daaronder kunnen meestrijden rond plek twee en drie. Net als veel andere clubs in de Jupiler League zijn de financiële middelen aan de Dijk beperkt. Volendam moet het vooral hebben van een slim beleid en de eigen jeugdopleiding die veel talent voortbrengt. Helaas ondervindt de club daarbij ook nadelen. ‘Er zijn drie spelers vetrokken naar Ajax. Vicente Bezuijen is gehaald door AS Roma en Nathan Markelo heeft de stap gemaakt naar Everton.’ In- en uitstroom in de A-selectie is er vooral in de aanvalslinie. Luis Pedro (MVV, red.) Nick Doodeman (Jong AZ, red.) en Teije ten Den (Go Ahead Eagles, red.) zijn de nieuwkomers van buitenaf. Routinier Jack Tuijp is één van de spelers die er niet meer bij is. Ook staan er een aantal jonge jongens te trappelen om zich waar te maken bij het vlaggenschip.

Speelstijl
Naar goed gebruik, wil Salden met Volendam presteren met aanvallend, attractief voetbal gekoppeld aan veel snelheid. De club gaat daarbij uit van de eigen kracht. ‘Je moet goed realiseren wie er komen kijken bij onze wedstrijden en wat zij van ons willen zien. Wel vind ik dat we ook een stukje opportunisme aan ons spel kunnen toevoegen. Je moet de bal ook niet blijven rondtikken om het rondtikken. Je mag de bal af en toe ook wel een keer snel diep spelen.’ Op mentaal gebied is er vooral bij de jonge spelers volgens Salden ook zeker wel een slag te maken. Ik vind als trainer dat je ook tijdens een training alles moet geven. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat je nog kunt lachen als je bijvoorbeeld een potje voetvolley verliest of een partijtje. Zelf laat ik mijn kinderen al niet winnen bij dammen.’

Achtergrond
De interesse in het trainersvak was er bij Salden, die een CIOS-opleiding als achtergrond heeft, al snel. ‘Bij mijn amateurclub KFC (Koog aan de Zaan, red.) was ik al jong met het vak bezig. Bij deze club debuteert Salden in 2003 ook als hoofdtrainer. Na drie jaar wordt HBC in Heemstede zijn nieuwe werkgever. Grote successen zijn er bij FC Lisse waar hij liefst zes jaar de scepter zwaait. Waar meer vermogende clubs als Quick Boys, Katwijk en Noordwijk naast promotie naar de topklasse grijpen, lukt het Lisse wel om direct het destijds hoogste amateurtoneel te bereiken. De club volgt hij zeker nog. Wel zijn de contacten door onder zijn meer drukke werkzaamheden wel iets verwaterd. Ondertussen is het bijna 13.30 uur en moet Salden zich met zijn technische staf gaan voorbereiden op de middagsessie.

In het kort

Hekel aanSpelers die in een teamsport teveel met zichzelf bezig zijn en zich bij een kleine tegenslag direct laten leiden door negativisme. Meest trots opMijn gezin en de huidige thuissituatie.LezenMijn verhaal, Johan CruijffFavoriete etenIk vind eigenlijk alles lekker, maar ik vind het bijvoorbeeld gezellig om allerlei kleine hapjes te eten zoals Tapas of bij Foodtrucks.
In mijn vrije tijdVoetbal is naast mijn werk ook een hobby. Daarnaast dingen met mijn vrouw en kinderen doen en daar hoort winkelen af en toe ook bij. Ook wandel ik graag met de hond.Op vakantieVoetbal is naast mijn werk ook een hobby. Daarnaast dingen met mijn vrouw en kinderen doen en daar hoort winkelen af en toe ook bij. Ook wandel ik graag met de hond.
NaamMisha SaldenGeboortedatum28 september 1973WoonplaatsAssendelftAndere sportenIk heb zelf een wielrenfiets en loop af en toe een beetje hard, maar het zou meer mogen zijn. Om te kijken, kan ik enorm genieten van een bergetappe in de Tour de France. Ook een 1.500- of 3.000 meter in de atletiek, vind ik door de onderlinge strijd tegen elkaar boeiend om te zien.

Voetbalcarrière

Carrière in de voetballerij speler:
1993-1998 Haarlem 111 wedstrijden
1999-2004 FC Volendam 141 duels
2004-2009 Telstar 104 wedstrijden

Trainer
KFC 2003-2006
HBC 2006-2009
FC Lisse 2009- 2015
Vanaf 2015 technisch manager en hoofd jeugdopleiding FC Volendam
Vanaf 2017-2018 hoofdtrainer FC Volendam