KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.

Profs

Beeldmerk 433Magazine

In iedere uitgave interviewt de redactie van 433 Magazine een ‘prof’ die een connectie heeft met Haarlemmermeer, de Bollenstreek, Amsterdam, of Haarlem en omgeving en uiteraard ook met voetbal. Deze keer staat Barry Opdam centraal in deze rubriek. De Lissenaar (40) verlaat pas op zijn negentiende de amateurs voor het betaalde voetbal, maar dat vormde geen belemmering voor een fraaie carrière. Liefst twaalf seizoenen speelde Opdam voor AZ. Hij maakte zo de opkomst van de Alkmaarders van heel dichtbij mee. Onder bondscoach Marco van Basten groeide Opdam zelfs uit tot internationaal. Daarna volgde nog twee jaar bij de Oostenrijkse topclub Red Bull Salzburg. In 2012 sloot Opdam zijn loopbaan bij FC Volendam. Bij de wijdbroeken is hij nu nog steeds als trainer actief. Na vier jaar de Onder 12 heeft Opdam nu de mooie taak om de talenten van de Onder 15 klaar te stomen voor een mogelijke loopbaan als prof. ‘Het werken met jeugd en ze te helpen in hun ontwikkeling, geeft mij veel voldoening. Voetbal is tenslotte toch mijn lust en mijn leven.’ Ook het spelletje zelf, speelt de Lissenaar nog erg graag. Met zijn oude jeugdvrienden is Opdam bij de plaatselijke FC actief in een veteranenteam.

AZ
De met afstand langste periode in zijn loopbaan als prof speelde zich voor Barry Opdam af in Alkmaar. Bij AZ maakte hij in twaalf jaar bijna alles mee. ‘Bij mijn komst waren ze net gepromoveerd naar de eredivisie. Als negentienjarig ‘broekie’ kwam ik ineens in alle stadions die ik alleen maar van televisie kende. Dan kijk je natuurlijk je ogen uit.’ AZ ontwikkelde zich, na eerst weer een keer te degraderen, tot een subtopper en haalde in het seizoen 2004-2005 na 22 jaar weer Europees voetbal. Met aanvallend en attractief voetbal, onder trainer/coach Co Adriaanse, werd de opmars buiten de landsgrenzen pas in de halve finale gestuit door het Portugese Sporting Lissabon. De komt van Adriaanse, als opvolger van de ontslagen Henk van Stee, werd vanuit de spelersgroep in eerste instantie zeker niet heel enthousiast begroet. ‘We kenden de verhalen van zijn tijd bij Willem II als een trainer die het wel erg nauw nam met discipline en in dat kader de touwtjes stevig aantrok. Dat zagen we niet zo zitten. Adriaanse kwam op voorspraak van Martin van Geel toch en het legde de club geen windeieren. Opdam was een belangrijk onderdeel van zijn uitgedachte tactiek. ‘Op papier was ik verdediger, maar Adriaanse wilde in de beginfase direct druk zetten om een doelpunt te forceren. In de praktijk speelde ik dus veel meer naar voren. Op deze manier werden veel tegenstanders verrast. Warme herinneringen heeft Opdam ook zeker aan De Hout. Er konden misschien slechts zeven- á achtduizend toeschouwers in, maar het was wel fantastisch om er te spelen.’

FC Lisse
Als jong jongetje was de liefde voor de bal er al snel. ‘Ik wilde altijd voetballen. Lekker op het pleintje bezig zijn. Voor mij was er niets mooiers en waar kon dat in clubverband beter dan met zijn vriendjes in de vertrouwde eigen omgeving bij FC Lisse. UVS in Leiden stond in die tijd hoog aangeschreven in de regio, maar wat moest ik als dorpsjongen in de stad? Het idee voor een carrière als profvoetballer speelde ook niet bij Opdam. ‘Mijn motivatie was altijd om het eerste zaterdagelftal bij Lisse te halen. Dat ontstond in de tijd dat ik als jong ventje een keer met de spelers het veld mocht oplopen. Een fantastische ervaring.’ Zijn debuut in het eerste staat hem nog helder bij. ‘In de uitwedstrijd tegen Vitesse Delft mocht ik na rust invallen. Ik scoorde als linksbuiten twee keer.’ Zijn talent blijft niet onopgemerkt. Het duo Martin Haar en Hugo Hovenkamp zien hem op zijn achttiende graag naar AZ komen. Pa Opdam is minder enthousiast en houdt een overstap tegen. ‘Hij wilde dat ik eerst de MEAO afmaakte. Daar ben ik echt kwaad en teleurgesteld om geweest. Gelukkig houdt de belangstelling van AZ, na een sterk seizoen bij Lisse, aan. Een jaar later kan Opdam toch als prof aan de slag. ‘De club was ook net gepromoveerd naar de eredivisie. Achteraf een ideaal moment dus.’

Lange loopbaan
Dat je ook bij een overstap op relatief late leeftijd nog een lange carrière als profvoetballer kan opbouwen, bewijst Opdam. Liefst zestien jaar speelt de Lissenaar in het betaalde voetbal. Een hoogtepunt is natuurlijk ook zijn debuut op 4 juni 2005 in het Nederlands elftal onder Marco van Basten. Roemenië wordt met 2-0 verslagen. In totaal komt Opdam uit op acht interlands en één doelpunt tegen Tsjechië. ‘Dat is natuurlijk het hoogste wat je kunt halen en een fantastisch iets. Een jaar voor het WK was ook een mooi moment om erbij te komen. Het ging ook wel goed. In die periode hebben we niet verloren.’ In de selectie voor het eindtoernooi in Duitsland, waarin Nederland na een kaartenfestival strand in de achtste finale tegen Portugal, ontbreekt Opdam echter.

Buitenlands avontuur
Na twaalf jaar AZ besluit Opdam te kiezen voor een nieuwe buitenlandse uitdaging. Zijn voormalig trainer Co Adriaanse is hem niet vergeten en wil hem graag naar de Oostenrijkse topclub Red Bull Salzburg halen. Een periode waar Opdam niet alleen vanwege de sportieve successen, 2x wordt hij landskampioen, met veel plezier op terugkijkt. ‘Van tevoren weet je natuurlijk nooit waar je terecht komt. Het is toch een andere leefomgeving met hele andere gewoontes. Ik heb me vooraf ook goed laten informeren door oud-ploeggenoot Robin Nelisse, die daar op dat moment al actief is. Opdam leert Salzburg kennen als een mooie, hele warme club waar alles voor de spelers tot in de puntjes geregeld wordt. Naast Nelisse is er met Luc Nijholt en Chris Kronshorst in de begeleidingsstaf ook een kleine Nederlandse enclave en dat is iets wat zeker ook helpt. Zelf is Opdam zeker niet van het achteraf praten. In Oostenrijk had hij zeker wel twee of drie jaar eerder willen gaan spelen.

Terug naar Nederland
Na twee jaar Oostenrijk keert Opdam met zijn vriendin terug naar Nederland. De keuze valt ondanks belangstelling van eredivisieclubs op eerstedivisionist FC Volendam. ‘Een club in de vertrouwde omgeving met familie en vrienden in de buurt, had de voorkeur. Het niveau was niet het belangrijkste. Ik wilde gewoon nog twee jaar lekker voetbal en Volendam is ook een club met een bepaalde historie. Zijn laatste werkgever in het betaalde voetbal polst hem uiteindelijk ook voor een baan als jeugdtrainer. Opdam doet dat al een paar jaar met veel plezier. ‘Ik heb ook zeker wel de ambitie om nog een paar stappen te maken op dit gebied. Of dat op termijn ook bij senioren is, betwijfel ik. Ik denk niet dat ik een persoon ben om echt boven de groep te staan.’

 

In het kort

Hekel aanHet eeuwige analyseren na afloop van wedstrijden. Er zijn ook analisten die echt alleen open deuren intrappen.Meest trots opOp mijn gezinnetje. Ik heb een leuke vriendin (Ingrid) en 2 gezonde meiden van 4 en 6 jaar. En verder natuurlijk ook op mijn mooie carrière als voetballer.LezenOp dit moment lees ik Judas van Astrid Holleeder. Rij inHet blijft een vervoersmiddel dat vooral functioneel moet zijn. Wanneer budget geen rol speelt, kies ik voor een sportieve auto.
Favoriete etenPastagerechten en de Aziatische keuken. Qua drinken ga ik voor een biertje. In mijn vrije tijdLeuke dingen met mijn gezin, familie en vrienden.Op vakantieMet mijn gezin kom ik geregeld op Texel. Ook Sint-Maarten, waar ik met mijn vriendin ben geweest, is echt fantastisch.
NaamBarry Adrianus OpdamGeboortedatum27 februari 1976WoonplaatsLisseGevoetbald bij / VoetbalcarrièreFC Lisse, AZ, Red Bull Salzburg en FC Volendam.

Voetbalcarrière

Carrière in de voetballerij: Tot zijn negentiende bij de amateurs van FC Lisse. Van het seizoen 1996-1997 tot met 2007- 2008 bij AZ. Van 2008-2009 tot en met 2009-2010 bij Red Bull Salzburg. Daarna nog twee seizoenen bij FC Volendam. In 1998 kampioen met AZ in de eerste divisie. In 2009 en 2010 landskampioen in Oostenrijk. In 2005 en 2006 in totaal 8 interlands voor Nederland, in de periode onder bondscoach Marco van Basten, en één doelpunt tegen Tsjechië. Opdam verliest geen enkele wedstrijd met Oranje. Sinds 2012 actief als jeugdtrainer bij FC Volendam.