KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Trainer aan het woord Willem de Vreeze

Voor Alliance’22 verloopt het seizoen 2023-2024 tot nu toe zeer voorspoedig. De Haarlemmers begonnen als de nummer drie in de zondag derde klasse aan het tweede deel van de competitie. Een knappe prestatie, want Alliance’22 komt van ver. Vorig seizoen had het team van het trainersduo Willem de Vreeze en Tim Koppen immers de nacompetitie nodig om zich te handhaven. De uitgangspositie halverwege de rit is nu dus een stuk rooskleuriger, maar voorzichtigheid blijft geboden als het gaat om de eindklassering. De Vreeze: ‘De onderlinge krachtsverschillen zijn klein en veel teams staan dichtbij elkaar. Laten we eerst zorgen dat we voldoende afstand nemen van de onderste plaatsen. Daarna kijken we wat er nog meer mogelijk is.’

Bij Alliance’22 staan er met De Vreeze en Koppen twee kapiteins aan het roer en dat werkt al enkele seizoenen uitstekend. ‘Het verbaast me weleens dat niet (veel) meer verenigingen kiezen voor deze constructie, want het geeft veel voordelen. Je bent samen verantwoordelijk, je kunt het samen voorbereiden en je kunt intensiever trainen. Uiteraard is het wel belangrijke dat je dezelfde visie deel. Heel soms heb je tactisch weleens net iets andere ideeën over welke speler je opstelt, maar daar komen we altijd samen uit’, aldus De Vreeze. Beide trainers leiden het team op basis van volstrekte gelijkwaardigheid en doen dat op wedstrijddagen ieder op hun eigen manier. Waar clubman Tim Koppen langs de lijn meer verbaal aanwezig is, is De Vreeze- wiens voetbalroots in Friesland bij Zeerobben ligt- meer de analyseerde, beschouwende van de twee. Via de O17, O19 en het tweede team zijn ze uiteindelijk als duo doorgestroomd naar de hoofdmacht.

Concessies doen
Waar De Vreeze en Koppen met hun teams in de jeugd vooral patent hadden op mooi, aanvallend voetbal, waarbij hoog druk zetten centraal stond, is dit bij de senioren anders. De Vreeze: ‘Dan gaat het natuurlijk om winnen en dan moet je concessies doen aan het spel. Wel spelen we herkenbaar voetbal met 4-3-3 als basis. Wat je in onze afdeling veel ziet is dat teams inzakken wanneer ze op voorsprong staan. Dat heeft ook te maken met de versterkte degradatieregeling die ook dit seizoen weer geldt. ‘ Zoals De Vreeze eerder aangaf zijn de krachtverschillen erg klein. Alleen de nummer 1, VV Egmond, springt er bovenuit. Dit zorgt voor een mooie, onvoorspelbare competitie in 3B die waarschijnlijk lang spannend zal blijven voor de plekken achter de koploper.

Het volledige artikel is terug te vinden in de winteruitgave van 433 Magazine.

Fotobijschrift: Tim Koppen (links) en Willem de Vreeze (rechts).

  • Willem de Vreeze
  • Tim Koppen

Geef jouw reactie