KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Vrouwenvoetbal bij HBC leeft als nooit tevoren

Meer dan honderdtwintig jaar geleden werd de oudste katholieke voetbalvereniging van Nederland opgericht: HBC Voetbal. De club uit Heemstede heeft in de afgelopen eeuw uiteraard veel ontwikkelingen doorgemaakt, waarvan meer waardering voor vrouwenvoetbal er één is.

Roxy de Zwart speelt al haar hele leven bij HBC. ‘Mijn hele familie heeft altijd bij HBC gevoetbald of voetbalt er nog steeds. Ik heb op de club ongeveer mijn eerste stapjes gezet’, zegt ze. ‘HBC is één grote familie. Het zijn supergezellige mensen en iedereen kent elkaar. Ook mijn team is hartstikke leuk.’ En dat laatste kan Esmaine Brons beamen. De twee vrouwen voetballen al zolang zij zich kunnen herinneren in hetzelfde team, en dat is momenteel in Vrouwen 1. Voorheen had HBC maar één team in deze categorie, maar sinds dit seizoen zijn dat er twee. ‘Dit is mijn negentiende seizoen bij HBC. ‘Ik speel er al vanaf mijn zevende’, zegt Esmaine, die tevens aanvoerster van het team is.

Meer waardering
Omdat Esmaine al zolang bij de club zit, heeft zij een duidelijke ontwikkeling in het vrouwenvoetbal meegemaakt. ‘Sinds kort is er op de club veel meer waardering voor ons vanuit de mannenteams en het bestuur. Dat vind ik mooi om te zien.’ De aanvoerster haalt een voorbeeld aan van een aantal seizoenen geleden, waarbij een jongens B-team tegelijkertijd kampioen werd met een meisjes B-team. ‘Het jongensteam kreeg op het veld naast ons bloemen, muziek, en een heel comité, en wij als meiden kregen niks vanuit de club.’ ‘Inmiddels is dat wel veranderd’, stellen trainers en coaches van het damesteam Peter Giesbergen en Dominique van Gelderen. ‘Op zondagochtend worden we nu bijvoorbeeld – net als de heren – voor de wedstrijd altijd verwelkomd met een ontbijt op de club’, vertelt Peter.

A-categorie
De vrouwen spelen dit seizoen voor het eerst in de A-categorie en dat brengt veel veranderingen met zich mee voor het team. Voorheen mocht er bijvoorbeeld volledig worden doorgewisseld. Dat is nu beperkt naar een maximum van vijf wisselbeurten per wedstrijd. ‘Daardoor moeten we echt de beste speelsters in het veld hebben staan’, zegt de aanvoerster. Ook richten de trainers en de speelsters zich meer op prestatie dan in de voorafgaande seizoenen.

Eén team, één taak
Volgens Esmaine is iedereen in het team bereid om voor elkaar te strijden. ‘In het veld is het echt: één team, één taak. Volgens Dominque is het team heel goed in het simpele voetbal en dat terwijl dat juist het moeilijkste is. ‘Bij ons is altijd de eerste optie een korte combinatie. Het is niet onze richtlijn om een lange bal naar voren te schieten. We proberen er altijd voetballend onderuit te komen. Onze kracht is dat we dat blijven doen.’

Het volledige artikel van redactrice Nikola van Krieken is te lezen in de komende uitgave van 433 Magazine.

  • HBC
  • vrouwenvoetbal

Geef jouw reactie