KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Opleider met een missie

Als het om opleiden gaat, heeft Marijn Beuker een uitstekende naam in voetballand. De 38-jarige Beuker was liefst 15 jaar werkzaam bij AZ Alkmaar. In die periode groeide de opleiding van AZ uit tot de beste van Nederland. Begin dit jaar zette Beuker een nieuwe stap in zijn loopbaan. Het Schotse Queen’s Park FC, één van de oudste clubs ter wereld, werd de nieuwe plaats van bestemming. Een op het eerste gezicht verrassende keuze, want de club speelde op dat moment nog in League One, het derde niveau en dat in een land wat qua voetbal internationaal weinig scoort. Aan ambities geen gebrek bij Queens’s Park FC dat dit jaar via de play-offs het Championship bereikte. Op de lange termijn wil de club zelfs de concurrentie aangaan met Celtic en Rangers FC. Bovenal wil Queen’s Park FC de beste opleidingsclub van het land worden en daarvoor krijgt Beuker als sportief directeur carte blanche. De hele organisatie wordt opnieuw ingericht om duurzaam succes te realiseren met als speerpunt de jeugdopleiding.

De interesse bij Beuker in de andere kant van het voetbal zat er al jong in, zo vertelt hij tijdens een digitaal interview half november. ‘Op mijn veertiende wist ik al dat ik technisch directeur wilde worden en dit niet op een standaard manier wilde aanpakken.’ Vaak blijft het op jonge leeftijd bij woorden, maar Beuker handelde ook. Hij schreef tientallen brieven naar clubs overal in Europa en naar zaakwaarnemers. Bij Espanyol, AS Roma en OGC Nice kreeg hij daadwerkelijk de kans om in de keuken van de opleiding mee te kijken. Eenmaal terug in Nederland volgde Beuker de opleiding sportmanagement aan de Johan Cruijff University. Een stagemogelijkheid diende zich aan bij Ajax, Vitesse en De Graafschap, maar Beuker wilde alleen naar AZ en die wens kwam uit. Het bleek de voorbode voor een dienstverband in Alkmaar waar pas aan het eind van 2021 een einde aan kwam.

Groot contrast
Op het gebied van opleiden is in Schotland bergen werk te verzetten, erkent Beuker. ‘In vergelijking met Nederland lopen ze vele jaren achter. Je hoeft daarvoor alleen al op de amateurvelden te kijken tijdens trainingen. ‘Ze hebben hier een cultuur van wedstrijden spelen waar alles gericht is op tactiek en winnen, zelfs bij de allerkleinsten. Voetbal-inhoudelijk wordt er weinig aandacht gegeven aan echt beter worden, er is met name weinig aandacht voor functionele techniek en spelintelligentie. Men zie training vooral als bezigheidstherapie, al generaliseer ik wel een beetje.’ Volgens Beuker is er voldoende potentie om er veel meer uit te halen. Zo is de populariteit van de voetbalsport net als bij de grote buur, Engeland, enorm. En juist dat enthousiasme en de kans die hij kreeg om een hele organisatie neer te zetten, spreken hem enorm aan. ‘Ik heb graag de touwtjes in handen en wil dat elk klein detail met de overkoepelende visie verbonden is en vind het mooi om iets vanaf de grond op te bouwen. Sinds de komst van Beuker is de organisatie op vele fronten, zoals het kader, trainingsmethodiek en selectiebeleid bij het eerste elftal al flink geprofessionaliseerd. ‘Onze O18 trainde per week slechts drie keer een uur. Nu is dat 7x en met onder meer de toevoeging van krachttraining en bewegingsscholing veel gevarieerder. Maar naast het verschil in kwantiteit is de kwaliteit van trainingen het belangrijkste wat in ontwikkeling is. In de opleiding zijn met Thomas Ruesink en Paul Nuijten ook twee andere Nederlanders aangesteld. Beuker: ‘Ik ben op zoek gegaan om mensen aan de organisatie toe te voegen die expert zijn in een vakgebied en die ik vertrouw om de kunde te hebben om het programma te vertalen naar de praktijk. We kijken binnen de organisatie op alle onderdelen wie de beste mensen zijn om functies te vervullen. ’

Lange termijn
Het grote denken bij Queen’s Park FC komt zeker ook naar voren in het feit dat de club terugkeert naar het imposante Hampden Park, een stadion dat plaats biedt voor ruim 50.000 toeschouwers en dat terwijl de club nu slechts tussen de 1500 en 3000 mensen trekt. Op dit gebied valt er dus nog veel te winnen, maar Beuker ziet zeker kansen. In Glasgow en omgeving wonen 1,2 miljoen mensen en wie je hier ook spreekt, iedereen houdt van voetbal. Celtic en Rangers FC zitten ook altijd vol. Wij kijken ook met name naar de jongere generatie en hopen ook door een totaal andere en aantrekkelijke manier van spelen en visie het publiek voor ons te winnen.’ Het is nu nog verre toekomstmuziek. Via de weg van de geleidelijkheid en en goed doordachte visie en beleid hoopt Queen’s Park met zelfopgeleide spelers een uitdager te worden voor Celtic en Rangers FC. Wanneer Beuker als sportief directeur zijn enorme gedrevenheid en kennis op zijn team weet over te brengen, lijkt een op het eerste gezicht romantisch idee haalbaar.

Dit artikel is ook terug te lezen in de decmebereditie van 433 Magazine.

Foto: Ian Carins QP Media

  • Marijn Beuker
  • AZ
  • Schotland

Geef jouw reactie