KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Polak zegt wat hij denkt

Wie kent Sjaak Polak niet. De in Leidschendam wonende voetbal trainer mist het profvoetbal, maar helaas dat gaat niet meer. Afgelopen zaterdag verloor SJC met 3-2 van Harkemase Boys in de competitieouverture. Onterecht volgens Polak. ‘Harkemase Boys had het ondanks dat ze al jaren op dat niveau spelen moeilijk met ons. De eerste goal werd weggegeven door een keepersfout.’ Zijn ploeg speelde brutaal en had minimaal een punt verdiend, want het speelde gewoon goed en dominant. Polak zegt wat hij denkt en is eerlijk.

Amateurtrainer van SJC, die hij gelijk in zijn eerste jaar kampioen maakte. In zijn carrière als voetballer speelde Polak bij SVV Scheveningen. Op zijn 20e vertrok hij naar Feyenoord en werd hij verhuurd aan Excelsior. Verder speelde Polak nog bij FC Twente, Sparta, ADO Den Haag en Veendam en zo kun je nog even doorgaan. Na zijn profperiode coachte de Hagenees o.a Quick Boys 2 en GDA. Als speler was Polak een genot om te zien. Een van zijn sterke punten waren altijd zijn vrije trappen. Voor een penalty draaide hij zijn hand helemaal niet om. Ook zijn uitspraken waren legendarisch. Fysiek stond hij met gemak zijn mannetje. Verslaggevers hoefden nooit moeite te doen om naar woorden te zoeken, want het vervolg lag altijd in de vraagsteling.

De beste trainers die hij heeft meegemaakt zijn ongetwijfeld Fred Rutten en Martin Jol. Daar heeft Polak het meeste van geleerd en daar heeft hij nu veel profijt van. In zijn eerste jaar gelijk kampioen met SJC, dat meteen van de zondag naar de zaterdag is verhuisd. Het verloor van FC Lisse in de beker en kan zich nu volledig op de competitie richten. Hoe kijkt Polak eigenlijk tegen de derde divisie aan? Een klasse hoger, en gelijk een nieuw opdracht voor zijn spelers. ‘Het is een hele mooie competitie. Het is niet helemaal vreemd voor mij, want ik ken de tweede- en derde divisie. Alleen nooit als hoofdtrainer. Ik ben ambitieus. Mijn doel als trainer is het betaalde voetbal halen. Ik wil me voor januari inschrijven voor de opleiding trainer/coach betaald voetbal. Vandaar wil ik door, want ik wil iedere dag op het veld staan. Ik ben zeer tevreden over de selectie. Het is een goede selectie waar, ondanks dat we een aantal spelers zijn kwijtgeraakt, veel voetbal in zit. Dat voelen we nog steeds. We missen nu een aantal spelers en dat is lastig op te vangen. Dat is jammer.

Dat je in je eerste jaar direct kampioen wordt, denk je nooit, maar je hebt wel een bepaald idee over voetbal. De manier van spelen b.v. en met het spelersmateriaal wat je hebt. Ik heb van te voren aangegeven dat er 30 procent meer uit te halen was en dat we voor iets moois konden gaan zorgen. Zie het resultaat. Geweldig die derby’s die ons dit jaar te wachten staan. Als we tegen Noordwijk of Quick Boys spelen, verwacht ik als we thuis spelen duizenden toeschouwers langs de lijn. Dat brengt ook weer geld op voor andere doeleinden. We moeten trouwens nu eens stoppen met de rancune, die meer uit Noordwijk komt als van SJC. SJC heeft dat helemaal niet naar Noordwijk toe. Sportiviteit daar gaat het om en het beleven van een mooie middag. Als wij ons handhaven zijn we goed bezig geweest voor de club, maar het zal zwaar worden.’

Tekst: Hennie van de Weerd

Foto: Johanne Wever/SJC

  • Sjaak Polak
  • SJC
  • derde divisie

Geef jouw reactie