KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Kickers'69, een voetbalclub voor het hele dorp

Echte sportfanaten denken bij de plaats Leimuiden in eerste instantie aan voormalig olympisch kampioen langebaan schaatsen Bob de Jong. Gevoetbald wordt er in het dorp in de gemeente Kaag en Braassem, dat ongeveer 4.000 inwoners telt, natuurlijk ook. S.V. Kickers’69 heeft ongeveer 450 leden en maakt het ‘spelletje’ voor een brede doelgroep mogelijk. Wim Buskermolen zit al ruim 20 jaar in het bestuur en is sinds 2010 voorzitter van deze gemoedelijke en mooie club.

Facilitair heeft Kickers’69 alles na een flinke renovatie in 2019 uitstekend op orde. De club beschikt over een ruim opgezet sportcomplex aan de Beukenlaan in Leimuiden, met drie velden en een trainingsveld. een groot clubgebouw met kantine, kleine kantine en tien kleedkamers. Buskermolen: ‘We waren lange tijd één van de weinige clubs in de regio zonder kunstgrasveld. Gelukkig is dat nu wel het geval. We beschikken nu over een prachtig sportpark.’ Desondanks is het voor Kickers’69 hard werken om het aantal leden stabiel te houden, maar dat heeft een oorzaak. De dorpen Leimuiden en het aangrenzende Rijnsaterwoude vergrijzen. Nieuwbouw is er slechts heel beperkt en dat is terug te zien in de aanwas van jeugd. Het daagt Kickers’69 uit om creatief te zijn en ook te kijken hoe je ook nieuwe oudere leeftijdscategorieën aan de vereniging kunt binden. Een succesvol voorbeeld is de introductie van 40-plus voetbal op de vrijdagavond waarbij onderling gespeeld wordt. Voor 50-en 60-plussers is er ook aandacht. Voor deze groepen wil Kickers’69 ook activiteiten gaan organiseren op de club om de binding te versterken of juist te creëren. Ook wordt er beleidsmatig actief ingezet op meisjes- vrouwenvoetbal. Zo heeft de organisatie van vriendinnendagen zeker effect gehad bij Kickers’69.

Sportief
Kickers’69 is een echte dorpsclub die doorgaans met het vlaggenschip in de derde – en vierde klasse is terug te vinden. De trend om de zondag te verruilen voor de zaterdag maakt het alleen maar lastiger het huidige niveau te handhaven, laat staan de weg omhoog in te slaan. Kickers’69 maakte de switch van speeldag een paar seizoenen geleden al. Buskermolen: ‘Veel jongens die vanuit de jeugd doorschoven naar de senioren haakten af omdat ze op zaterdag wilden blijven spelen. Om toch genoeg spelers te houden, moesten we toen deze beslissing nemen.’ Buskermolen constateert dat het niveau op zaterdag steeds hoger wordt en daar is dit seizoen ook nog een versterkte degradatieregeling bovenop gekomen. Handhaving in de 4e klasse, de afdeling waarin onder meer ook Teylingen en SJC uitkomen, lijkt na een stroeve competitiestart een uitdagende missie voor het jonge team van Kickers’69.

Toekomst
Een mooie, stabiele vereniging blijven met voldoende enthousiaste vrijwilligers. Dat is de belangrijkste opdracht waar Kickers’69 de komende vijf jaar volgens Buskermolen voor staat. In dit kader heeft de club recent ook een ingrijpende beslissing moeten nemen. Zo is vrijwilligerswerk een ‘verplicht’ onderdeel van een lidmaatschap geworden. ‘Veel clubs om ons heen hebben dat al veel eerder gedaan. Ons lukte het lange tijd om de maatregel niet te hoeven nemen. Op het moment dat we overstapten met de selectie van de zondag naar de zaterdag had dat ook zijn weerslag op het vrijwilligerskader. Veel van die spelers deden op deze dag iets voor de club. Zorgen voor verbinding helpt natuurlijk ook om het clubgevoel te behouden of zelfs te versterken. En hoe kan dat beter dan zorgen voor extra activiteiten zoals een bruisende derde helft? Bij Kickers’69 is dat besef zeker aanwezig.

Dit artikel is ook terug te vinden in de decemberuitgave van 433 Magazine. Mis deze editie niet!

 

  • Leimuiden
  • Kaag en Braassem

Geef jouw reactie