KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Zonder vrijwilligers geen voetbal

Vrijwilligers zijn de stuwende krachten achter een vereniging. In deze rubriek geeft 433 Magazine deze mensen een podium. Ruud Ort is volgens anderen binnen SV DIOS een echte topper. Zelf is hij bescheiden. Ort geeft snel aan dat hij zo tien anderen kon aanwijzen, die beter in het zonnetje gezet zouden kunnen worden.

Ort raakte via zijn kinderen bij de club in Nieuw-Vennep betrokken. Hij werkt als zelfstandige en kon zijn taak als trainer/vrijwilliger goed inplannen. Het begon met het trainen van teams en het organiseren van diverse toernooidagen. Op dit moment is Ort voorzitter van het technisch hart binnen DIOS. Samen met Benny Duwel, Dennis Ladru, Ruben Kienhorst, Johan Gomes, Marco van der Wolf, Niels van Veen en René Veltman vormt hij een sterk team. Zij stellen jeugdtrainers aan voor de selectieteams, begeleiden de trainers en nemen polshoogte hoe alles er voor staat. Ook is Ort actief als trainer bij de selectie van DIOS en heeft hij ook jaren zijn dochter getraind en gecoacht.

Hij is een man met veel bagage in het amateurvoetbal. Zelf speelde zelf onder meer voor Spartaan in Amsterdam, OFC Oostzaan, Kennemerland en Stormvogels in IJmuiden. Bij laatstgenoemde vereniging begon hij als trainer bij de mini’s toen hij zelf in de onder 19 voetbalde. Zo ontstond een nieuwe hobby. Later verhuisde hij naar Hoofddorp en werd lid van de voetbalclub BSM. Er werd een vriendenteam opgericht, al is dat misschien een verkeerde benaming, want er werd wel degelijk goed gevoetbald. BSM kreeg zo tevens 18 jaar lang de beschikking over een vrijwilliger die diverse taken vervulde. Ort trainde in Bennebroek jeugdteams, assisteerde het bestuur, hielp bij de sponsoring, is voorzitter geweest en heeft ook een voorzetje gegeven voor de Linnaeuscompetitie in de regio. Hij is nu niet meer betrokken bij de organisatie, maar de andere vrijwilligers van die tijd zijn tot de dag van vandaag nog steeds actief met deze competitie. Dit is een competitie gebaseerd op de Champions League voor de allerjongsten voetballertjes, die nog niet in de echte competitie van de KNVB voetballen.

Ort merkt als je kijkt naar de vrijwilligers een groot verschil binnen DIOS. ‘Wat onze club sterk maakt, is dat er echt heel veel zijn. Ik heb bij diverse club gezeten, maar ik heb nog niet gezien dat er zoveel mensen de mouwen opstropen om een club draaiende te houden.’ De vutclub, die altijd de klusjes doet, is er een voorbeeld van. Mannen die graag wat doen voor de club en er plezier uit halen. ‘De club heeft ongeveer 150 vrijwilligers. Ze zijn ook echt geïnteresseerd in elkaar en hoe het met andere taken verloopt. Iedereen is echt betrokken bij de club en dat maakt het zo’n leuk club. Als je als vrijwilliger het zelf leuk vindt om te doen en ziet hoe anderen er plezier van beleven, geeft dit voldoening. Er lopen binnen DIOS diverse vrijwilligers die nog meer doen dan ik. Jan Schrama is het grootste voorbeeld. Het complex is vernoemd naar hem en ondanks dat hij 76 jaar oud is, fluit hij nog steeds wedstrijden.

Daarnaast is Ort betrokken bij toernooien en organiseert hij voor de jeugd de boerenkoolfuif.’ DIOS werkt er hard aan om een voetbalclub te zijn waar een leuke sfeer hangt, maar ook goed gevoetbald wordt. Ort helpt graag mee en samen met alle andere vrijwilligers gaat dit zeker lukken.

Dit artikel van redactrice Mandy Wassink is ook terug te vinden in de juni-editie van 433 Magazine.

 

 

  • SV DIOS
  • Ruud Ort
  • vrijwilligers
  • 433 Magazine

Geef jouw reactie