KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Vluchtelingen strijden om plek in Oranje

Op zondag 1 september vinden op de KNVB Campus in Zeist de selectiewedstrijden plaats voor het elftal dat Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de UNITY EURO Cup 2024. Dit toernooi staat in het teken van voetbal voor vluchtelingen in Europa. Een uniek elftal, samengesteld uit statushouders en Nederlanders, zal in oktober de nationale kleuren verdedigen tijdens het EK in Nyon, Zwitserland.

Onder leiding van coach en voormalig voetballer René van Rijswijk wordt er op de velden van Zeist gestreden om een plek in de nationale selectie. Het is het tweede jaar waarin de deelnemers uit Nederland meedoen aan dit door UEFA en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR georganiseerde toernooi.

UNITY EURO Cup bevordert integratie
In totaal mag coach Van Rijswijk twaalf spelers selecteren, waarvan minimaal acht statushouders. Nieuw is dat er dit jaar naast nieuwe Nederlanders ook spelers mee mogen doen die in Nederland geboren zijn. De UNITY EURO Cup 2024 wil op deze manier naast de sportieve inzet ook een bijdrage leveren aan het integratieproces voor mensen die als vluchteling in Europa terechtkomen.

Zo’n 400 deelnemers pakten hun kans om hun voetbalkwaliteiten te tonen tijdens de voorrondes in Amsterdam, Den Haag, Rosmalen of Didam. Ruim 300 spelers komen nu samen in Zeist om te gaan voor een plek bij de uiteindelijke selectie voor het EK. De scheidsrechters tijdens de selectiewedstrijden zijn zelf eveneens voormalige vluchtelingen, en opgeleid bij het Refugee Referee project van amateurclub Zeeburgia.

Delegatie WorldCoaches Ter Apel wonen selectiedag bij
Tijdens de selectiedag zal er bovendien een speciale delegatie vluchtelingen uit Ter Apel te gast zijn. Zij namen eerder deze maand deel aan de eerste editie van KNVB WorldCoaches in Nederland. Dit programma, dat voetbal inzet als instrument voor een beter leven en vaardigheden uit het voetbal omzet in life skills, is over de grens al jarenlang actief in het opleiden van coaches en heeft nu voor het eerste keer ook een Nederlandse editie gekregen. De deelnemers aan het programma in Ter Apel ontvangen tijdens de selectiedag in Zeist hun deelnemerscertificaat.

De UNITY EURO Cup finale in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door UNHCR Nederland, Stichting Life Goals en de KNVB. De officiële opening is om 13.00 uur. De eerste wedstrijden beginnen een uur later. Rond 18.30 uur zal de selectie bekend worden gemaakt.

Foto: KNVB

 

  • UNITY EURO Cup 2024
  • Zeeburgia
  • vluchtelingentoernooi
  • Stichting Life Goals
  • KNVB Campus

Geef jouw reactie