KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Samenwerken aan complete voetballers in Amsterdam West

Een brede en kwalitatief goede voetbalopleiding aanbieden en dat betekent zowel spelen en trainen op het veld als in de zaal. In Amsterdam-West geloven ze er vurig in dat beide disciplines van de voetbalsport elkaar niet bijten, maar juist versterken. Na een succesvol pilot besloten ASV LEBO en DCG de krachten te bundelen. Voor de hoogte jeugdteams van Rkdsv DCG in de leeftijdscategorie O14 tot en met O17 is zaalvoetbal zo een vast onderdeel van de opleiding. De zeer succesvolle zaalvoetbalvereniging LEBO haalt zo nieuw jong talent in huis dat het anders niet bereikt.

Najib Taki is een man met een schat aan ervaring in de voetbalsport op zowel het veld als in de zaal. De huidige jeugdcoördinator en assistent van LEBO 1, sinds een aantal weken weer terug in Amsterdam na een bijzonder uitstapje als trainer bij de Indonesische profclub Bintang Timur Surabaya, is erg enthousiast over de samenwerking met DCG. En daarin staat hij zeker niet alleen. Veldvoetballers die van hun trainer niet mogen spelen in de zaal omdat ze vrezen voor blessures. Je hoort het regelmatig. Taki deelt deze visie totaal niet. Volgens hem worden spelers van deze combinatie juist beter. ‘Ze leren op een andere ondergrond te spelen, in de zaal heb je te maken met kleine ruimtes en weinig tijd om te handelen. Veel topspelers hebben vroeger ook op de pleintjes gespeeld.’ Met DCG werd een partner gevonden om samen een nieuw avontuur aan te gaan en met succes. Het is natuurlijk moeilijk meetbaar, maar zeker waar te nemen. In het begin waren er natuurlijk ook mensen sceptisch. Dat is nu heel anders. Er zijn zelfs spelers die voor DCG kiezen omdat zaalvoetbal ook een deel is van de opleiding.’ Hoe ziet dat er in de praktijk uit? ‘Ze trainen nu 2x per week op het veld en 1x in de zaal en daarnaast hebben ze zowel een wedstrijd op het veld als in de zaal.’ Het grote voordeel voor LEBO is dat het talent eerder in beeld heeft. De club behoort al vele jaren tot de nationale top in het zaalvoetbal en wil deze status ook in de toekomst waarborgen, zonder de Amsterdamse identiteit te verliezen. Niet alleen voor spelers, maar zeker ook voor trainers ziet Taki door deze structuur mogelijkheden om zich breder te ontwikkelen. ‘Vanaf het nieuwe seizoen gaan we werken met trainers die zowel de veld- als de zaaltrainingen geven.’ De ambitie voor de toekomst is zeker ook opleiding door te trekken naar de onderbouw. ‘Ik heb ook een aantal jaar gewerkt als combinatiefunctionaris en ben zo nauw betrokken geweest bij het opstarten van een scholencompetitie voor zaalvoetbal in het basisonderwijs in Amsterdam West en Nieuw-West.

Het is zonde als kinderen zo enthousiast zijn geworden en er vervolgens niets mee kunnen. We zijn nu bezig om te kijken of we vanaf het nieuwe seizoen met een aantal clubs in de onderbouw ook onderlinge wedstrijden in de zaal kunnen gaan spelen als onderdeel van de opleiding. Ook naar meidenvoetbal wordt voor de toekomst zeker gekeken.’ Volgens Taki staat het belang van spelers om zich zo goed en zo breed mogelijk te ontwikkelen voorop en daar plukken zowel LEBO als DCG de vruchten van.

Dit artikel is ook terug te vinden in de juni-editie van 433 Magazine

  • DCG
  • Asv LEBO
  • Najib Taki

Geef jouw reactie