KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Duurzame noviteit voor FC Abcoude

FC Abcoude krijgt drie laadpalen met twee aansluitpunten voor elektrische en hybride auto’s op het parkeerterrein van sportpark De Hollandse Kade. De club is hiermee een voorloper in het aanbieden van mogelijkheden voor het opladen van auto’s. Het is de bedoeling dat het initiatief dat FC Abcoude realiseert, in samenwerking met gemeente De Ronde Venen, De Groene Club en Revolt, op grote schaal navolging krijgt in het amateurvoetbal.

Verduurzaming is een belangrijke pijler binnen de toekomstbestendigheid van het Nederlands verenigingsleven. Naast het duurzaam inrichten van de eigen sportaccommodatie liggen er voor clubs ook kansen bij het realiseren van een laadpaal voor elektrische of hybride auto’s op het eigen sportpark. Hiermee kunnen clubs een service bieden aan de eigen leden, bezoekers en omwonenden. Begin 2024 telde Nederland zo’n 1,3 miljoen elektrische en hybride auto’s waarvoor deze service van toepassing is.

FC Abcoude timmerde al flink aan de weg op het gebied van duurzaamheid en wekt onder meer via de zonnepanelen van de club haar eigen stroom op. Echter als gevolg van de netcongestie kon de opgeleverde stroom van de zonnepanelen die niet voor de eigen clubfaciliteiten kon worden gebruikt, niet worden terug geleverd aan het net. Door deze overtollige stroom nu aan te leveren aan de laadpalen, gaat waardevolle energie niet verloren. Tegelijkertijd biedt deze stroom FC Abcoude een nieuwe inkomstenbron.
Bij steeds meer amateurclubs ontstaan soortgelijke ambities. Maar in de praktijk lopen clubs er nog vaak tegenaan dat ze zelf geen eigenaar zijn van de grond rondom de sportaccommodatie en daarom geen laadpalen mogen plaatsen. In de businesscase die FC Abcoude lanceerde met de gemeente De Ronde Venen werd de grond waar de laadpalen op worden geplaatst in erfpacht overgenomen. Dit laat zien dat sportclubs een interessant verdienmodel kunnen creëren met een elektrische laadpaal. Bovendien pakt de vereniging ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Bijkomend voordeel is dat vereniging de laadpaal op de eigen aansluiting installeert. Zo nemen de laadpalen geen ruimte in op het net en voorkomen ze verergering van de netcongestie.
Het initiatief bij FC Abcoude in de gemeente De Ronde Venen is ontstaan vanuit De Groene Club en wordt opgezet in samenwerking met het Amsterdamse bedrijf Revolt. Revolt biedt laadoplossingen voor bedrijven, organisaties en particulieren en heeft een speciale module ontwikkeld voor het verenigingsleven. Door deze constructie brengt het plaatsen van de laadpalen geen kosten met zich mee voor FC Abcoude. De club draagt wel een percentagevan de inkomsten uit de laadpalen af aan Revolt. Het is de bedoeling om met het project over een periode van vijf jaar te testen of de huidige constructie voor voetbalverenigingen bijdraagt aan de toekomstbestendigheid. Ook andere clubs hebben zich al gemeld om een samenwerking met De Groene Club en Revolt op het gebied van elektrische laadpalen aan te gaan.

Over de Groene Club
De Groene Club is in 2018 opgericht onder de vlag van de KNVB met als doel om het verenigingsleven te helpen verduurzamen en richting de toekomst een gezondere financiële uitgangspositie te creëren. Op dit moment is circa een derde van de circa2800 Nederlandse voetbalclubs aangesloten bij de Groene Club.

  • FC Abcoude
  • duurzaamheid
  • laadpalen
  • De Groene Club
  • KNVB
  • sportpark De Hollandse Kade

Geef jouw reactie