KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Positieve invloed voor mensen met kanker

Oncologie Fysiotherapie

In Nederland krijgen jaarlijks 100.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. In welke vorm dan ook. Inmiddels zijn er gelukkig vele en steeds meer succesvolle behandelmogelijkheden. Helaas krijgen veel mensen wel te maken met vervelende bijwerkingen van de behandeling, die het herstel kunnen vertragen en een negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven. De klachten kunnen zich bijvoorbeeld uiten in verminderde bewegelijkheid van gewrichten, verminderde spierkracht, conditieverlies, vermoeidheid, spanningsklachten, pijn, stug littekenweefsel, huidveranderingen en lymfoedeem.

Oncologie fysiotherapie heeft een positieve invloed op deze klachten, in alle fasen van het ziekteproces. Uit onderzoek blijkt dat oncologie fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed heeft op het herstelproces! Om de oncologie patiënt goed te kunnen begeleiden is kennis van de ziekte, de medische behandeling en de gevolgen daarvan van belang. De gespecialiseerde oncologie fysiotherapeut houdt zich bezig met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van mensen met of na kanker. De fysiotherapeut heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd om hen bij deze (complexe) problematiek te begeleiden. De oncologie fysiotherapeut behandeld en begeleidt patiënten in alle fasen van de behandeling van de ziekte.

Curatieve fase
Hierbij is alles gericht op het bestrijden van de kanker, door bijvoorbeeld een operatie en/of bestraling en/of chemo en immuuntherapie. De oncologie fysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van spier- en conditieverlies, vermoeidheid en het verlichten van spanningsklachten. Juist in deze fase is het voor patiënten erg belangrijk om gecontroleerd actief en in beweging te blijven.

Herstelfase
Bij de herstelfase gaat het om herwinnen van kwaliteit van leven en het herkrijgen van controle over activiteiten van het dagelijks leven. De oncologie fysiotherapeut kan helpen met coaching en met gerichte trainingsprogramma’s om op een verantwoorde wijze de fitheid te verbeteren, vermoeidheid te verminderen toewerkend naar het hervatten van dagelijkse activiteiten, werk en sport. Als de patiënt na een succesvolle behandeling van kanker is genezen, zijn er soms helaas wel blijvende gevolgen zoals bewegingsproblemen, pijn of vermoeidheid. Goede nazorg en begeleiding is hierbij dan ook erg belangrijk.

 

Palliatieve fase
Deze fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en dat de behandeling ook niet meer op genezing is gericht. Dit kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal. De oncologie fysiotherapeut kan helpen om patiënten zolang als mogelijk is een actief leven te laten leiden en hen leren om zelf zo goed mogelijk en actief met de klachten om te gaan.

Terminale fase
In deze fase wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. Het comfort van de patiënt staat dan centraal. De oncologie fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met het verlichten van pijn en het ontspanning door bijvoorbeeld gezamenlijk te zoeken naar de meest comfortabele houding, ademhalingsoefeningen te doen en ontspanningsoefeningen te gebruiken. Dit kan een grote positieve invloed hebben op o.a. benauwdheid, pijn en angst… alles om de kwaliteit van leven zo groot mogelijk te houden.

In alle fasen kan pijn een vervelende bijkomstigheid zijn. De oncologie fysiotherapeut kan een grote rol spelen om de pijn te verminderen door lokale behandelingen zoals o.a. massage of het toepassen van fascietechnieken, het aanleggen van lymfetape, soms ook in combinatie met andere behandelmethoden als bijvoorbeeld acupunctuur.
Wanneer een litteken beperkingen of klachten geeft kan litteken-behandeling verlichting geven door het litteken zachter en beweeglijker te maken. Met als direct gevolg dat het bewegen ook weer beter en gemakkelijker gaat.

De oncologie fysiotherapeut zal verder altijd actief inventariseren waar behoefte is qua andere behandeling en begeleiding van de patiënt. Dit kan bijvoorbeeld een oncologie diëtist zijn of mentale begeleiding bij een medisch psycholoog. Een ergotherapeut kan eventueel ondersteunen bij energiemanagement. En heeft de patiënt behoefte aan contact met lotgenoten, dan kan een ipso inloophuis ingeschakeld worden.
De oncologie fysiotherapeut, onderhoudt natuurlijk altijd een korte lijn met de behandelaars in het ziekenhuis.

Fysio Cura Plaza - Meander

Medisch Centrum Hyde Park

Planetenweg 70-72, 2132 HP Hoofddorp

 

 

Dit artikel is ook terug te vinden in onze, recent verschenen zomereditie! Mis deze niet!

 

  • Oncologie fysiotherapie
  • Fysio Cura Plaza

Geef jouw reactie