KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

RCH herbeleeft gloriejaren in de hoofdklasse tijdens reünie

De periode van 1980-1992 is een tijd waar ze bij RCH met veel plezier en trots op terugkijken. Hoogtepunt was het seizoen 1988 -1989 waarin de club zich kroonde tot beste amateurclub van Nederland. Op zondag 18 juni kwamen veel oud-spelers uit deze periode bij elkaar voor een reünie. Het werd één groot feest van herkenning.

Het idee ontstond tijdens de bijeenkomst met Gert Jan Verbeek op 3 mei 2023 bij RCH. Tijdens deze bijeenkomst waren toenmalige RCH spelers bij elkaar. ‘Zou het niet leuk zijn om een reünie te organiseren met RCH spelers uit die jaren van de hoofdklasse?’ En zo nam Richard Hoogervorst (speler uit o.a. het kampioenschapsteam van 1988-1989 en voormalig trainer bij RCH) de taak op zich om de groep hoofdklassers bij elkaar te krijgen voor een reünie bij op de club. RCH koestert zijn rijke historie met zijn hoogte- en dieptepunten. Het hoort allemaal bij voetbal. Het laatste grote feest was bij het 100-jarig jubileum waar toen ook veel oud eerste elftal spelers bij waren uit de betaalde periode van RCH.

Het kampioenschap in de eerste klasse in het seizoen 1980-1981 en de daarop volgende promotie naar de hoofdklasse bleken de opmaat voor een goudenperiode. Het grootste succes kwam in het seizoen 1988-1989 met trainer Nick Stienstra aan het roer. Het werd een topseizoen met het Nederlands kampioenschap bij de amateurs tot resultaat. Toenmalig trainer Nick Stienstra was vlak daarvoor tragisch om het leven gekomen bij de SLM ramp op 7 juni 1989. Het seizoen 1993-1994 werd het dieptepunt in de hoofdklasse met degradatie naar de eerste klasse. Langzaam zakte RCH af en bereikte zelfs in het seizoen 2007-2008 een degradatie naar de 5de klasse en in het seizoen 2022-2023 zelfs helemaal geen eerste elftal. Er kan dus gezegd worden dat de seizoenen 1980 tot en met 1992 één van de hoogtijperiodes van RCH is en om dat extra kracht bij te zetten werd er nagedacht over een reünie.

Wat zijn social media een geweldig medium om mensen bij elkaar te brengen. Binnen de kortste keren zaten er veel mannen in de groepsapp RCH 1981-1992, waaronder diverse oud trainers, meer dan 50 namen en nog was het aantal niet compleet. Sommige spelers hebben meerdere jaren met elkaar gespeeld, maar sommigen waren ook hooguit 1 jaar eerste elftal speler. Het regelen van een barbecue en de locatie was niet moeilijk, maar het was nog geen gemakkelijke opgave om alle namen bij elkaar te krijgen. De donderdag voor de reünie van 18 juni werden nog programmaboekjes nageplozen op nog meer namen dan er al waren uit de hoofdklasse en ook die mensen werden nog door Richard Hoogervorst benadert. Dan heb je ook nog te maken met mensen die niet meer in de buurt wonen. Zo wonen er een paar in Frankrijk, ook iemand in Nieuw Zeeland en ook zijn er spelers verspreid over Nederland gaan wonen. Toch waren er een aantal die de moeite namen op zaterdag 18 juni te komen. Het werd 1 groot feest van herkenning (vroeger lange haren, nu veel kale koppen) en herinneringen dat al in de groepsapp was begonnen. Veelal mannen in de zestig werden weer de knulletjes van bijna 40 jaar geleden. Ook veel foto’s kwamen voorbij. Sommigen hadden ook de moeite genomen plakboeken mee te nemen met vele memorabele krantenartikelen. Een roep om een herhaling van deze reünie kon natuurlijk niet uitblijven.

Tekst en foto: Harry Opheikens

  • RCH
  • reunie
  • Heemstede

Geef jouw reactie