KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Haarlem Kennemerland heeft nu ook een Vrouwen 1

Uit de amateurtak van de voormalige profclub Haarlem en HFC Kennemerland is in 2010 Haarlem-Kennemerland ontstaan. Nu, negen jaar later, is een mooie mijlpaal bereikt. Dit seizoen heeft de club voor het eerst ook een vrouwenteam. Met een zeer jonge en enthousiaste selectie is gestart in de vijfde klasse en daar ligt zeker niet het plafond. Aan de vooravond van de competitiestart spraken we met aanvoerster Marit de Jonge, Dirkje Duwel en Anne Kuperus. Zij behoren tot de grote kern die vanuit de jeugd al jaren met elkaar samenspeelt.

Met de nieuwe trainer/coach Thomas Nithin, afkomstig uit India, is de voertaal bij dit team dit seizoen zelfs Engels. De voetbaltermen worden door de meiden spelenderwijs aan hem geleerd in het Nederlands. ‘Ja, die woorden zijn het belangrijkste’, aldus Marit. Met Anne speelt ze op de club al samen sinds de E-pupillen. Ook Dirkje, die het keepen opvallend genoeg combineert met de spitspositie, is al lang actief op de velden pal naast het oude stadion van HFC Haarlem. Elkaars kwaliteiten weten ze dan ook zonder enige aarzeling te benoemen. Marit: ‘Dirkje is heel technisch, handig met de bal en kan goed tegenstanders uitspelen. ‘Supersterk, doorzettingsvermogen en een hard en sterk schot met links’, zo somt Dirkje de kwaliteiten van Anne op. Marit wordt door Anne geprezen om haar snelheid en het uitkappen van tegenstanders en het benutten van de kansen. Tevens heeft ze een sterke corner in huis. Verbeterpunten voor zichzelf hebben ze zeker ook. Anne richt zich daarbij vooral op het verdedigende aspect. Dirkje: ‘Ik wil werken aan mijn schot. Dat is voor een spits niet heel goed.’ ‘Ah, daar ben ik het niet mee eens’, zegt Marit. ‘Daarnaast moet ik wat positiever blijven. Mijn toon naar medespelers kan nog weleens kritisch zijn. Daarin moet ik wat tactischer worden’, gaat Dirkje verder. Marit benoemt het aspect zelfvertrouwen. ‘Als ik een paar keer mis of bijvoorbeeld mijn corners slecht zijn, gaat dat een beetje in mijn hoofd zitten. Bij een corner, denk ik dan: laat een ander hem nu maar nemen.

In de jeugd maakten deze meiden al de nodige sportieve successen mee op de club. Hoogtepunt was zeker het kampioenschap van twee jaar geleden. In de slotwedstrijd was een zege op concurrent SC Badhoevedorp noodzakelijk om de titel te pakken en dat lukte. De wijze waarop was zeer overtuigend. Wat ze van het eerste jaar tussen de ‘grote’ vrouwen verwachten? Anne: ‘ Met een klassering bovenin in de middenmoot zou ik wel tevreden zijn.’ ‘Misschien top vijf. Dat zou een mooi begin zijn in deze klasse’, vult Marit aan. Waar de sleutel ligt om dit sportieve doel te bewerkstellingen, denken ze wel te weten. ‘In de vijfde klasse heb je (vaak) fysieke tegenstanders. Technisch zijn ze vaak minder sterk. Op dat gebied en zeker ook conditioneel zouden we het verschil kunnen maken. Sowieso zijn we als team vorig jaar onder trainer Jordy Brust allemaal erg vooruitgegaan.’ Wel zijn de uitslagen nog niet helemaal representatief voor het wedstrijdverloop en zeker niet in hun voordeel’, zo vinden Anne en Marit.

Iets waar ze alle drie met veel plezier op terugkijken is het teamweekend met Pasen met deelname aan de Easter Open. ‘Echt een hele gave ervaring met internationale tegenstanders en het ging ook verrassend goed en daarnaast was het ook heel gezellig’, vertelt Dirkje. Zeker niet alleen op en rond het veld kunnen de meiden het uitstekend met elkaar vinden. Marit: ‘We doen ook daarnaast veel dingen met elkaar, zoals spelletjesavonden. Hoe fanatiek ze op het veld zijn? Dirkje:‘We willen erg graag winnen en ik heb ook zeker de ambitie om met dit team hoger te gaan spelen.’Verlies werkt echter zeker niet lang door. ‘Het is even een paar minuten balen en dan zijn we weer vrolijk.’

Dit artikel is ook te lezen in de nieuwe editie van 433 Magazine. Mis hem niet!

  • Haarlem-Kennemerland
  • vrouwenvoetbal

Geef jouw reactie