KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Zonder vrijwilligers geen voetbal

De scheidsrechter of spelbegeleider is binnen het voetbal de hoogst aangewezene die tijdens een wedstrijd toeziet op het toepassen en naleven van de spelregels. Misschien is dit binnen het voetbal ook één van de meest lastige taken. Arbiters krijgen vaak de volle laag op het veld en moeten stevig in hun schoenen staan. Voor een scheidsrechtercoördinator is het dan ook een goede uitdaging om alles in goed banen te leiden. Volle wedstrijdprogramma’s en overal is er een begeleider/scheidsrechter nodig. Binnen DSOV is het de taak van Marcel Zonneveld om dit te coördineren. Gelukkig heeft hij hier een enthousiaste groep heren voor gevonden. Samen staan zij aan het roer als het gaat om de scheidsrechters binnen de club uit Vijfhuizen.

Het zonnetje schijnt over de velden van voetbalclub DSOV aan de Zijdewinde. Diverse teams bereiden zich voor op komende wedstrijden. Marcel Zonneveld is binnen de club de scheidsrechtercoördinator. ‘Ik ben niet als enige actief. We doen het samen met verschillende vrijwilligers. Sinds een jaar hebben wij ook een scheidsrechtercommissie opgericht‘, vertelt Marcel. ‘Tijdens de vergadering begin dit seizoen wordt er besproken wat er de afgelopen tijd afgerond is en welke zaken nog behandeld moeten worden. De scheidsrechterscommissie komt met regelmaat samen om alles door te nemen omtrent de scheidsrechters, (interne) opleidingen of bijeenkomsten en inkopen van de materialen en meer.’

DSOV leidt binnen de club zelf scheidsrechters op en wil hierin een goed voorbeeld geven aan clubs in de regio. ‘Als er binnen onze club iemand in opleiding wil, dan begeleiden wij diegene zelf en ook kunnen zij hun diploma van de KNVB halen’, vertellen de heren aan tafel. De commissie en vrijwilligers begeleiden de cursisten/ huidige scheidsrechters tijdens wedstrijddagen. Aan het begin van een wedstrijd worden er wat laatste tips gegeven en hierna kijkt de desbetreffende begeleider de wedstrijd vanaf de zijlijn. In de rust en na afloop wordt er geëvalueerd en de feedback kan de scheidsrechter meenemen in zijn volgende wedstrijd.

Goede scheidsrechters zorgen er samen met spelers en trainers voor dat wedstrijden sportief en plezierig verlopen. De KNVB en ARAG willen clubs helpen met het professionele arbitragebeleid uit te voeren en tegelijk ook uit te dagen om hun kennis te delen met verenigingen uit de buurt. De commissie heeft dan ook als doel om het keurmerk van ARAG te krijgen. ‘Wij zijn hard bezig om alle vereiste richtlijnen na te leven binnen DSOV. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opgeleide scheidsrechtercoördinator, bezet 100% van de wedstrijden met een scheidsrechter en zorg dat er materialen beschikbaar zijn voor de arbiter. En zo zijn er veel meer punten.’ De geoliede machine heeft een groot deel van deze punten al afgevinkt en hopelijk kunnen zij dit certificaat snel ophangen bij de ingang.

Het vinden van scheidsrechters is binnen elke club een lastig onderwerp. De commissie van DSOV gaat dit seizoen dan ook gebruik maken van eigen jeugdleden. Ze starten met een aantal teams vanaf de jeugd onder de 13. De spelers zullen verplicht rouleren in wedstrijden van de allerjongste jeugd. ‘Het is niet alleen fijn voor de club, maar wij willen ze graag laten ervaren wat er allemaal komt kijken bij het fluiten van een wedstrijd. Ze zullen de spelregels ook beter begrijpen en dit is voor hun eigen ontwikkeling een pluspunt. Hopelijk zitten hier jongens/meisjes tussen die een wedstrijd willen begeleiden voor onze club.’ De heren van de scheidsrechterscommissie binnen DSOV hebben mooie plannen voor de toekomst. De toekomstige scheidsrechters kunnen volledige steun verwachten en misschien is de volgende Björn Kuipers wel afkomstig van de club aan de Zijdewinde in Vijfhuizen.

Dit artikel van redactrice Mandy Wassink is ook te vinden in de nieuwe editie van 433 Magazine.

  • DSOV
  • vrijwilligers
  • Marcel Zonneveld

Geef jouw reactie