KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine

Bandenbranche vergoedt onderzoek naar kunstgrasvelden sportclubs

De Nederlandse bandenbranche draait op voor de kosten van sportclubs die hun kunstgrasveld willen laten onderzoeken. Clubs kunnen onafhankelijk laten testen wat er precies op hun velden ligt.

Met het onderzoek wil de branche, verenigd in de VACO en Vereniging Band en Milieu, de ophef wegnemen die begin deze maand ontstond door een uitzending van het tv-programma Zembla. Daaruit kwam onder meer dat sporten op kunstgrasvelden met gemalen autobanden als opvulmateriaal kanker kan veroorzaken.

De branche zegt desondanks niets te begrijpen van de ophef. Er zijn "tientallen" onderzoeken die aantonen dat het betreffende SBR-granulaat van autobanden veilig is, stellen Vereniging Band en Milieu en VACO.

Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden speelt een belangrijke rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. Van het materiaal van ingezamelde banden wordt 70 procent hergebruikt, waarvan een groot deel als opvulling in kunstgras.

In Nederland liggen ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden van minimaal 300.000 euro per stuk. Op verreweg het grootste deel daarvan ligt rubbergranulaat.
Gezondheidseffecten

Een onderzoek van IndusTox naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels onder toezicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de branche zelf mee schermt, zou volgens door Zembla geïnterviewde experts niet op orde zijn. Het RIVM doet aanvullend onderzoek.

Bron: ANP

 

  • KNVB
  • RIVM
  • kunstgras

Geef jouw reactie