KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

KNVB zet Nederlands voetbal in de spotlights met feest weekend

De KNVB viert dit jaar van 9 tot en met 11 juni Het Nationale Voetbalweekend. In dit weekend zetten we de bakermat van het Nederlands voetbal in de spotlights met initiatieven bij amateurverenigingen in het hele land.

Het weekend start op vrijdag 9 juni met voetbalshirtsvrijdag. Net als bij de vorige editie worden voetballiefhebbers op die dag opgeroepen om het verenigingsleven te eren door het shirt van een amateurclub te dragen. Het Nationale Voetbalweekend startte in 2021 onder de naam Nationale Voetbaldag als legacy programma van het EK 2020. Als onderdeel van het (mede) mogen organiseren van een eindtoernooi vraagt de UEFA aan alle gastlanden om het voetbal iets blijvends na te laten.

In Nederland werd dit de Nationale Voetbaldag met als doel één keer per jaar het Nederlands voetbal in al zijn facetten te vieren. Omdat het Nederlands voetbal zich meer laat karakteriseren door het weekend als door een dag, is er voor deze derde editie besloten om het evenement van de Nationale Voetbaldag om te dopen tot Het Nationale Voetbalweekend.

Amateurclubs grijpen deze gelegenheid jaarlijks aan om binnen de poorten van de eigen vereniging activiteiten te organiseren waarbij de eigen leden een feestje kunnen vieren en de omliggende buurt op een laagdrempelige manier kan kennismaken met de club. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 4 x 4 toernooitjes, clinics en andere introductie activiteiten.

Voetbalshirtsvrijdag
Tijdens de editie van 2022 sprong met name voetbalshirtsvrijdag in het oog, waarbij voetbalfanaten, bedrijven, scholen en ook de internationals van Oranje hun voormalige amateurvereniging in het zonnetje zetten. De actie van Oranje zorgde voor een verrassend tafereel bij de warming-up van de training die dag, waarbij iedere international het shirt van z’n voormalig amateurclub droeg.
Ook leverde het mooie verhalen op van een international die het shirt van zijn oude club pas vlak voor de training per koerier zag arriveren (Hans Hateboer en het shirt van THOS) en een international die z’n vader een shirt van zolder liet opduikelen van de oude jeugdclub die al een tijdje ter ziele is (Davy Klaassen en het shirt van HVV De Zebra’s). De toewijding en het enthousiasme van de internationals droeg eraan bij dat de waardering voor het fundament van het Nederlands voetbal met het verenigingsleven, dat grotendeels in stand wordt gehouden door 400.000 vrijwilligers, maximaal tot uitdrukking kwam.

Voetbaliconen
Tijdens Het Nationale Voetbalweekend van 2023 worden net als vorig jaar ook de voetbaliconen in de beeldentuin van de KNVB Campus aangekleed in het shirt van hun oude amateurclub. Het thuisterrein van de KNVB wordt bovendien weer aangekleed met kilometers gespannen waslijnen waaraan shirtjes van amateurclubs uit het hele land vrolijk zullen wapperen, als het weer een beetje meezit.
Verenigingen kunnen zelf bepalen wat ze tijdens het weekend organiseren en op welke dag(en) ze dat willen doen. Clubs kunnen meedoen door zich vanaf maandag 16 januari hier aan te melden.

Bron: KNVB

  • Het Nationale Voetbalweeekend
  • KNVB

Geef jouw reactie