KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

RCH nog steeds trots op Johan Neeskens

Met het overlijden van Johan Neeskens op 6 oktober 2024 verdwijnt er weer een voetbalicoon van de velden. Hij stond in dienst van de KNVB nog volop in het voetballeven. RCH heeft hem zaterdag 12 oktober herdacht met een memorietafel, maar ook bij elke(jeugd)wedstrijd een stiltemoment gehouden. Als het over Heemstedenaar Johan Neeskens gaat vertelt RCH altijd trots dat zijn carrière gestart is bij de roemruchte club. Vanaf zijn jeugd tot zijn 18e heeft hij bij RCH gespeeld. Daarna vertrok hij naar ajax. Daarnaast was Johan ook een begenadigd honkballer en speelde ook daar in het nationale jeugdteam.

Johan voetbalde in het Heemsteedse op straat voor hij op 8-jarige leeftijd bij RCH begon. Zijn broer Jilles speelde er al en Johan zijn opa deed ook veel bij RCH. Zijn spel viel op en op zijn 12de werd hij uitgenodigd voor districtstrainingen. Toen hij veertien was, maakte Neeskens zijn debuut in het Nederlands Jeugdelftal. Johan Neeskens speelde op zijn zestiende al in het eerste van RCH onder toenmalige trainer Piet Peeman. Zijn verdere voetbal/trainers carrière is op menige sites terug te lezen.

Internationals met RCH achtergrond
Johan Neeskens (1951-2024) is daar één van. Goed, hij zat toen al bij Ajax, maar het lijkt net een jongensboek als je al op zo’n jonge leeftijd snel carrière maakt. Johan speelde 49 keer voor oranje. Voor velen van de oudere generatie staat zijn strafschop in de WK finale van 1974 nog duidelijk op het netvlies.

Loek Biesbrouck (1921-2005) speelde vanuit RCH 19 interlands en was zelfs 12 keer aanvoerder. Zijn oranjeshirt (zie foto Loek Biesbrouck is nog steeds te bewonderen in de RCH kantine. Daarnaast voetbalde hij in het RCH kampioenselftal dat in 1953 in De Kuip Nederlands kampioen werd. Ook de keeper van dat elftal, Joop Wille (1920-2009) staat als international re boek. Het was wel van heel korte duur als invaller tijdens een wedstrijd. De oorlog stond een verdere interlandcarrière in de weg.

Ook Barry van Galen (1970) mag zich international noemen (in 2006 toen de oudste debutant). Voor hij als prof in 1991 begon, was hij amateurspeler bij o.a. RCH.
Kick Smit (1911-1974), geen onbekende in de voetbalwereld, o.a. F.C. Haarlem, heeft ook twee jaar (jaren’30) bij RCH gevoetbald en op latere leeftijd twee jaar als trainer (jaren’50). Met 29 interlands heeft hij eveneens een imposante voetbalcarrière gehad. Daarnaast was hij o.a. de districtstrainer met o.a. Johan Neeskens.

In de jaren'20 en '30 heeft RCH ook een international gehad. Peer Krom (1898-1965). Speelde toen in RCH 1 en werd in 1923 kampioen. In de jaren’20 speelde Peer Krom 14 interlands en wist zelfs ook en keer te scoren.

Zo heeft RCH een rijke voetbalhistorie met mooie carrières voor veel voetballers en wellicht kan de inmiddels 113- jarige club ook in de toekomst jeugd opleiden voor een mooie voetbalcarrière, dus kom lekker voetballen bij RCH.

Tekst: Harry Opheikens

Fotobijschrift: RCH 1969 -1970 met 2e van links gehurkt Johan Neeskens

  • RCH
  • Johan Neeskens
  • Barry van Galen
  • Peer Krom
  • Loek Biesbrouck

Geef jouw reactie