KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Keepertrainer Jan Splinter helpt het Chinese voetbal vooruit

Jan Splinter (55) was in het verleden keeperstrainer bij Haarlem, Ajax, Almere City en FC Lisse. Splinter (links op de foto, red.) begon ooit als vrijwillige en onervaren amateurkeeperstrainer. Inmiddels is Splinter niet anders gewend om met professionals samen te werken. Sinds 2019 is hij, samen met zes anderen voormalig Ajax jeugdtrainers, actief bij het Chinese Guangzhou R&F.

Met ingang van 2021 begint Splinter aan zijn laatste contractjaar bij de Chinese profclub. De geboren Leidenaar ziet dat het Chinese jeugdvoetbal een mooie ontwikkeling heeft doorgemaakt, maar denkt dat er nog veel stappen moeten worden gezet voordat er grote Chinese talenten zullen doorbreken.

Voordat het Chinese avontuur begon, startte Splinter in 1998 als amateurkeeperstrainer bij FC Lisse. ‘Ik wilde heel erg graag kinderen helpen een betere keeper te worden. Ik heb zelf nooit op hoog niveau gevoetbald dus moest ik bij de amateurs laten zien dat ik als trainer veel keeperskennis had. Al snel viel mijn trainingsmethode op. De KNVB vroeg mij als trainer voor diverse nationale vrouwenjeugdelftallen. Uiteindelijk was dat een opstap richting HFC Haarlem en later Ajax. Omdat ik geen bekende voetballer ben geweest moest ik me altijd onderscheiden door veel goede keepers af te leveren bij een eerste elftal. Als je dat criterium hanteert kan je zeggen dat ik heb bewezen een toptrainer te zijn. Ik heb samengewerkt met Kenneth Vermeer, Sergio Padt, Warner Hahn en Marco Bizot. Ik ben absoluut niet verantwoordelijk voor hun succes. Dat doen de jongens helemaal zelf, maar ik denk wel dat een rol heb gespeeld in hun ontwikkeling door ze altijd bij te staan en te helpen.’

Nadat Splinter in 2010 bij de Ajax-jeugdopleiding vertrok, werkte hij nog voor een aantal clubs in Europa. Keer op keer om zijn keeperskennis over te brengen op de jeugdkeepers in andere landen. Sinds 2019 doet Splinter dat in China bij Guangzhou R&F. ‘Ik heb de afgelopen twee jaar fijn kunnen werken in China, omdat Guangzhou R&F hetzelfde over voetbal denkt als Ajax. Dat betekent dat er elke dag wordt getraind. Tijdens de veldsessies proberen we de speelwijze van Ajax erin te slijpen. Dat houdt in: Een (1)433 formatie met de punt vaar voren op het middenveld, vleugelspelers die een snelle passeer beweging in huis hebben en de opbouw van achteruit stimuleren. Dat systeem zit er aardig in. Alleen de kwaliteit waarmee het uitgevoerd wordt, moet nog vele malen beter. Atletisch zijn Chinezen absoluut en ook hebben ze veel kracht in het lijf. Echter ontbreekt het hier aan technische en tactische kennis en dat zijn twee cruciale factoren om een kwalitatief potje voetbal te kunnen spelen.’

Dit is een voorpublicatie van het artikelin de eerste editie van 433 Magazine van 2021 die binnenkort verschijnt en is geschreven door Martijn Kramer.

Foto: Ron Baltus

  • Jan Splinter
  • voetbal in China

Geef jouw reactie

433 Magazine voortaan thuis ontvangen?

Neem een abonnement