Bij Stormvogels gaan plezier en prestatie prima samen
In de IJmond is Stormvogels een club met een lange en rijke historie. De club maakte in de jaren’50 en 60 zelfs kortstondig deel uit van het (semi)betaalde voetbal. Op amateurniveau kende Stormvogels met een jarenlang verblijf in de hoofdklasse, destijds het hoogste podium, in de jaren’80 tot begin jaren’90 de beste periode. Huidige voorzitter Nico Stoker was er als speler in deze tijd van sportieve bloei ook bij. Tijden zijn veranderd, maar ambities zijn zeker niet verdwenen. Stormvogels- dat dit jaar 110 jaar bestaat- wil graag een stabiele tweedeklasser worden op de zaterdag.
Het seizoen 2021-2022 kende voor het vlaggenschip van Stormvogels een anticlimax. Op de valreep werd promotie naar de tweede klasse gemist. Ne een lang en slopend seizoen bleek EVC in het stadion van Telstar na een beslissingswedstrijd te sterk. En dus is promotie voor dit seizoen opnieuw het grote doel voor de formatie van trainer Patrick Krop. Stoker is vol vertrouwen dat de missie ondanks stevige concurrentie slaagt. ‘We hebben een brede en goede selectie en technische staf.’ Ook met het 2e wil de club vanuit de reserve tweede klasse graag klimmen op de competitieladder.
Jeugd
Stormvogels- dat haar thuishaven heeft op sportpark Zeewijk- heeft thans ongeveer 350 leden. Dat waren er in de periode van 2001 tot en met 2008 toen de club speelde onder de naam Stormvogels Telstar Combinatie veel meer. Een reden om met weemoed achterom te kijken is er zeker niet. Met een groeiend aantal jeugdspelers zit Stormvogels weer in de lift. Stoker: ‘Bij de jongste jeugd hebben we veel nieuwe aanwas.’ Plezier staat voorop, maar ook voor prestatievoetbal kun je bij ons terecht.’ Meisjes-vrouwenvoetbal is een belangrijk speerpunt in het huidige beleid bij de club. ‘Op dit terrein hebben we de laatste jaren een beetje de slag gemist’, erkent Stoker. Op dit moment heeft Stormvogels een Vrouwen1 en een 30+ team. ‘Daarnaast spelen er wel de nodige meisjes bij de jongens, maar we hebben dus nog geen volledige meisjesteams bij de jeugd.’ Een belemmering om lid te worden van Stormvogels is dit volgens Stoker niet. ‘Meestal vinden ze het prima om een paar jaar tussen de jongens te spelen. Het is wel een doel om op de langere termijn ook meisjesteams in de jeugd te kunnen vormen.’
Stormvogels staat intern bekend als een club waar het naast voetbal ook om de gezelligheid eromheen draait. Jaarlijks worden vele activiteiten georganiseerd, zoals feestavonden, een kerstbingo, paasontbijt en een pubquiz. Het 110-jarig bestaan zal aan het eind van dit seizoen ook nog op bescheiden schaal gevierd worden. ‘We denken aan een reünie en seniorentoernooi.’ Door een goed beleid en met dank aan een aantal trouwe sponsors is Stormvogels volgens Stoker financieel gezond. De torenhoge energiekosten maken het rondkrijgen van de exploitatie wel opnieuw tot een uitdaging. ‘We hebben een werkgroep in het leven geroepen om te kijken op welke manier we minder afhankelijk van gas kunnen worden. De laatste tien jaar hebben we al een flinke besparing kunnen realiseren door als vereniging intensief met duurzaamheid bezig te zijn. Je moet daarbij wel altijd een goede afweging maken of de investeringskosten opwegen tegen de baten. Stoker is al 23 jaar voorzitter van de club en heeft er nog altijd veel schik in. Stormvogels is een heel mooie club en we hebben een goede groep bestuurders en andere vrijwilligers staan. Ik ga binnenkort ook met pensioen. Waarom zou ik nu dus stoppen?
Dit artikel is ook terug te vinden in de decembereditie van 433 Magazine.