De jeugd heeft de toekomst
Tussen de voetbalreuzen in de Duin en Bollenstreek weet VVSB zich uitstekend staande te houden. De ploeg uit Noordwijkerhout komt met het vlaggenschip dit seizoen prima voor de dag in de zondag derde divisie en willen ook in de toekomst een bepalende speler blijven en liefst met zoveel mogelijk jongens uit de eigen gelederen. De jeugd is dan ook erg belangrijk voor VVSB.
Niels van Wetten (23) is thans bezig aan zijn 2e jaar als hoofd jeugdopleiding, een functie die hij combineert met voetballen voor Telstar. Van Wetten deed zijn eerste ervaringen als trainer op in het kader van een maatschappelijk stage voor zijn vwo-opleiding bij de huidige Onder 9. Het bleek een schot in de roos en daarna ging het snel. Dat hij als jonge twintiger waarschijnlijk 1 van de jongste is met deze spilfunctie, zegt hem zelf weinig. ‘In denk dat leeftijd niet uitmaakt wanneer je een goede kijk op het spelletje en een visie hebt en deze ook kunt overbrengen.’ In de onderbouw heeft VVSB een belangrijke koerswijziging in het beleid doorgevoerd. Ieder kind een gelijke kans bieden is daarbij het uitgangspunt. ‘In de onderbouw hebben we geen selectie. Alle kinderen trainen op hetzelfde moment waarbij we 1 hoofdtrainer hebben aangesteld als eindverantwoordelijke die de lijnen uitzet. De kinderen in de Onder 8, 9 en 10 zijn ingedeeld in drie groepen op niveau, maar er kan eenvoudig worden geswitcht. We werken met flexibele teams voor de competitiewedstrijden. Dat wordt nu al gedaan in de onder 8 en 9 als pilot. We kijken of we dit ook gaan doorvoeren door de gehele onderbouw. Deze nieuwe aanpak was voor alle betrokkenen zeker in het begin even wennen. Uit onze eerste evaluatie zijn veel positieve dingen naar voren gekomen. De insteek is dat iedereen met nog meer plezier gaat voetballen op zijn of haar niveau. Wanneer de nummer 1 tegen de nummer 25 gaat spelen is dat voor niemand leuk. Wanneer nummer 6 tegen nummer twaalf treft is dat voor allebei een uitdaging.’
Niveau
VVSB scout niet extern en is volgens Van Wetten zo afhankelijk van lichtingen. Spelen in de hoofd-, eerste- of tweede klasse? Bij de club staren ze zich er niet blind op. ‘Plezier is het uitgangspunt en dat valt vaak samen met leuke uitslagen. Wat heb je eraan als je wel hoofdklasse speelt, maar wekelijks met grote cijfers verliest? Belangrijk in de jeugdopleiding is dat de uitgangspunten van de zes spelprincipes van VVSB steeds beter zichtbaar worden naarmate de leeftijdscategorie hoger wordt. Diepte denken, diepte lopen en diepte spelen of diagonaal, het zoeken van de derde man/overslaan, uitspelen i.p.v. inspelen, bij balverlies de bal binnen 5 seconden weer veroveren, vooruit verdedigen en het creëren van overtallen/ creëer numerieke superioriteit rondom de bal, vormen de rode draad in het beleidsplan van de club. Om de stap vanuit de jeugd naar de senioren te optimaliseren heeft ook VVSB dit seizoen te starten met een Onder 23 team. Daarnaast zijn ook Onder 17 en Onder 19 teams die uitmaken van de ‘prestatieketen.’ ‘Dit houdt in dat het resultaat belangrijker wordt.
Ambities
Van Wetten geniet er van om dagelijks met voetbal bezig te zijn. Of hij een volledige maatschappelijke voetbal gerelateerde loopbaan in de toekomst nastreeft? ‘Eerlijk gezegd weet ik dat nog niet. Als het goed gaat is het hartstikke leuk, maar het voetbal kan ook een harde wereld zijn en zo een behoorlijke impact hebben. Van Wetten- die elf jaar in de jeugd opleiding speelde van Feyenoord en daarna overstapte naar ADO Den Haag - kijkt dus niet te ver vooruit. Door hard te blijven werken, hoopt hij dit seizoen als middenvelder van waarde te kunnen zijn voor Telstar en daarnaast de ingezette, gewijzigde koers voor de jeugdopleiding van VVSB succesvol voort te zetten en verder uit te bouwen.
Dit artikel is ook terug te vinden in de decembereditie die binnenkort verschijnt. Mis deze laatste editie van 2022 niet.