KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De carrière van Michael Buskermolen

Wie speelde de meeste officiële wedstrijden in het vlaggenschip van AZ? Het zou best een lastige vraag zijn bij een voetbalkwis. Wanneer je uit Alkmaar of omgeving komt of een echte kenner bent, weet je wel dat het hier gaat om Michael Buskermolen. Zijn hele professionele carrière, die vanaf 1990 liefst zestien jaar duurde, verdedigde hij de rood-witte kleuren van de Alkmaarders.

Buskermolen kwam zo tot het ongekend hoge aantal van 472 officiële optredens. Ook na zijn actieve voetballoopbaan bleef hij als jeugdtrainer nog lange tijd bij de club betrokken. Anno 2020 helpt Buskermolen als praktijkbegeleider mee om RKDES uit Kudelstaart, de club waar het voor hem als kind allemaal begon, op een hoger niveau te krijgen en geeft hij als zelfstandige bootcamplessen aan senioren.

Werken aan de basis van het voetbal is wat Buskermolen het meeste trekt. Als praktijkbegeleider bij RKDES is hij dan ook helemaal op zijn plaats. ‘Samen met Hans van Casteren ben ik een beleidsplan gaan opzetten voor de jeugd. Hierin staat onder meer vermeld wat een jeugdspeler op een bepaalde leeftijd moet kunnen. Voetballen met een bepaalde gedachten en dat werpt zeker zijn vruchten af. Het niveau gaat weer omhoog. Zo speelt onze 019-1 nu in de hoofdklasse. Je ziet ook dat een redelijk hoog percentage stopt in de leeftijdscategorieën 015 en 017. Dat is door onze aanpak nu een stuk minder geworden en we zien weer een hoop spelers terugkomen. Denk bijvoorbeeld ook aan de trainers. Die zijn we zelf gaan opleiden. Ze kunnen rekenen op begeleiding vanuit de club en door de samenwerking met Voetbal Jeugdplan zijn er voor hun uitgewerkte trainingen beschikbaar.’ Techniek vormt een belangrijk aandachtspunt en waar nodig zorgt Buskermolen voor ondersteuning van de trainers en staat hij klaar met tips. ‘Welk gedeelte van de voet gebruik je bijvoorbeeld bij het dribbelen en hoe stellen de spelers zich qua positionering op het veld op? Daarnaast vind ik het leuk om de ontwikkeling van spelers te volgen.’ En ja, ook de talenten van RKDES worden nadrukkelijk in de gaten gehouden door de profclubs, maar ook door andere amateurverenigingen uit de regio. ‘Omdat het niveau van onze eigen opleiding zeker ook in de breedte omhoog gaat, zie je wel dat kinderen minder snel vertrekken om elders te gaan spelen.’

Het volledige interview met 'Mister' AZ leek je in de eerst editie van 2020 van 433 Magazine die 21 februari beschijnt.

  • Michael Buskermolen
  • AZ
  • RKDES

Geef jouw reactie