KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Amsterdam begroet minimaal 12.000 fans in stadion bij EURO 2020

Bij de wedstrijden in Amsterdam kunnen tijdens EURO 2020 tenminste 12.000 toeschouwers aanwezig zijn op de tribunes van de Johan Cruijff ArenA. Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus in juni bestaat de kans dat het er uiteindelijk meer zullen worden. Deze ambitie hebben de KNVB, het kabinet en de gemeente Amsterdam gezamenlijk uitgesproken.

Uiterlijk woensdag 7 april moesten de twaalf gaststeden van het toernooi bij de UEFAde scenario’s indienen over hoe de organisaties denken te komen tot publiek in het stadion tijdens het EK voetbal. In de Johan Cruijff ArenA staan in juni vier EK-wedstrijden op het programma. In het scenario dat bij de UEFA is ingediend, wordt uitgegaan van op zijn minst 25 procent van de netto capaciteit van het stadion. Alle bezoekers die straks aanwezig willen zijn, moeten voldoen aan de dan geldende veiligheidsprotocollen en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief testresultaat.

Op basis van de resultaten van de verschillende Fieldlab-onderzoeken en de verwachte epidemiologische situatie in juni, bekijken de KNVB, het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam of het mogelijk is om het percentage toeschouwers op te schalen. Als de staat van de coronapandemie in juni slechter is dan ingeschat, kan het aantal toeschouwers ook naar beneden worden bijgesteld. Hiervoor is een zogenoemde ‘stopknop’ in het protocol opgenomen.

Veilig, verantwoord én feestelijk

Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. ‘Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek’, reageert Gijs de Jong, toernooidirecteur van EURO 2020. ‘Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. Fantastisch dat de minister en de burgemeester van Amsterdam er ook vertrouwen in hebben dat een EK met publiek in juni op een veilige, verantwoorde én feestelijke manier kan plaatsvinden. We kijken ernaar uit 12.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn. We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn.’

Na eenentwintig jaar is Amsterdam weer speelstad voor het EK voetbal. De Johan Cruijff ArenA vormt het decor voor de EURO 2020-groepswedstrijden van Nederland tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni staat nog een achtste finale op het programma.

Bron: KNVB

Foto: Pixabay

  • EURO2020
  • Amsterdam
  • Johan Cruijff Arena

Geef jouw reactie