KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine

De oude garde van RCH

Bij het jaar 1988 denken vele voetbalfanaten van boven de veertig jaar automatisch aan de EK winst van het Nederlandse elftal. In amateurland draait RCH als een trein. In het seizoen 1988-1989 beleven de Heemstedenaren door het algeheel amateurkampioenschap van Nederland hun eigen ‘moment of fame.’ Ook in 1992 is de club de beste van de zondag hoofdklasse A, destijds het hoogste amateurniveau. Met gewaardeerde krachten Richard Hoogervorst, Rob Rijbroek, Ben van Leeuwen, Arthur Maaswinkel en Harry Oomen gaan we terug naar de periode 1980-1992 waarin RCH tevens indruk maakt als cupfighter in het landelijke KNVB-beker toernooi.

Na de zeer geslaagde reünie in juni is de behoefte om elkaar vaker te zien zeker toegenomen. De uitnodiging voor een rondetafelgesprek door 433 Magazine wordt dan ook gretig geaccepteerd. Harry Opheikens, een trouwe vrijwilliger en uitstekende pr-man van de club zorgde dat alles qua organisatie snel geregeld was. De ontmoeting onderling tussen de mannen is warm op deze zomerse avond en al snel komen de verhalen los. Het draait deze keer om een bepaalde periode uit de clubhistorie en dat maakt Richard Hoogervorst duidelijk als hier even naar dreigt uitgeweken te worden. De jaren 1980 tot en met 1992 van RCH dus en daar valt heel veel over te vertellen.

Bekercampagne
Amateurclubs die van zich deden spreken in het grote KNVB-beker toernooi. Spakenburg, VVSB en in een grijzer verleden IJsselmeervogels zijn er bekende voorbeelden van. RCH hoor ook thuis in dit rijtje. In de jaren tachtig leerden veel profclubs de Heemstedenaren kennen. Zo werd er gespeeld op de Wageningse Berg tegen de plaatselijke FC en was er een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Het seizoen 1985-1986, ook het jaar waarin het 75-jarig jubileum werd bereikt, springt eruit. Richard, Ben en Rob waren er als spelers bij en de eeste twee maakten samen deel uit van ijzersterke en bij menig tegenstander gevreesde verdediging. Ben: ‘Dat was zeker een kracht van het team. We hadden vaak de minste tegendoelpunten.’ Na het uitschakelen van enkele amateurclubs volgt in de winter in eigen huis met Willem11 de eerste BVO. De Tilburgers laten zich verrassen door RCH en zo wacht in de volgende ronde een reis naar Heerenveen. Richard: ‘We werden weggespeeld, maar de score bleef beperkt tot 1-0. Door een treffer van Marcel Tiemens eindigt de wedstrijd na 120 minuten in 1-1 en dat betekent een reply. Deze levert op eigen veld een verrassende 2-1 zege op. Rob maakt de winnende treffer en komt zo onverwacht in de spotlights te staan van de landelijke media. Direct na afloop een interview voor Langs de Lijn met Arno Vermeulen en vervolgens staat er een taxi te wachten om hem snel naar Hilversum te vervoeren om de loting te verrichten. Hij mist zo wel het grote feest bij Claus Party afloop van het nieuwe bekersucces, maar komt wel live op televisie. Robbie die Kappa, (bijnaam), blijkt over een gouden hand te beschikken, want een thuiswedstrijd tegen Ajax is natuurlijk een absolute droomloting. Met Johan Cruijff als trainer van de Amsterdammers en spelers als Marco van Basten, Ronald Koeman en Gerald Vanenburg loopt Heemstede en omstreken massaal uit voor dit duel in de kwartfinale. Wanneer de Amsterdammers met een 0-2 tussenstand gas terug denken te kunnen nemen, komen ze van een koude kermis thuis. RCH komt onverwacht terug tot 1-2 en is zelfs dichtbij de gelijkmaker. Pas in de slotfase, als de spelers van de thuisclub op hun laatste benen lopen, weet Ajax met de 1-3 het duel definitief naar zich toe te trekken. ‘Na een foutje van mij’, geeft Ben eerlijk toe. Van onderschatting vooraf bleek allerminst sprake bij de Amsterdammers. Scout Tonny Bruins Slot liet zich vooraf aan de wedstrijd zien op het sportpark, maar leek dat graag anoniem te willen doen. ‘Hij kwam over het ijs aan de andere kant wat er toen lag’, aldus de mannen en droeg zo niet bij aan de wedstrijdrecette. Met een uitnodiging voor de halve finale tegen FC Groningen en nieuwe schoenen voor de hele selectie compenseerde Ajax dit later zeer ruimschoots.

Kameraadschap
Een vriendenteam is tegenwoordig de benaming van de meeste lagere seniorenteams. Bij RCH was dat in de periode 1980-1992 volgens Arthur, Harry, Rob, Ben en Richard zeker ook het geval. Messcherp binnen de lijnen en onderling veel plezier na afloop. Voor lanterfanten op de training kreeg je geen kans, erkennen de mannen. En alles gebeurde met de bal op een enkele lange duurloop in periodes dat het veld echt onbespeelbaar was. Af en toe wenden de mannen even een blik naar de training op het hoofdveld (kunstgras). ‘Ik zie ze daar nu al een tijdje bezig zijn, maar heb nog geen bal gezien. Dat snap ik echt niet’, aldus Rob. Ook zien ze een speler die met een sigaret het sportpark betreedt en ook dat bevalt de mannen allerminst. Alle vijf de oud-spelers uit de gloriejaren zijn selectief met hun bezoekjes aan RCH. Dat de club zeker nog heel veel voor ze betekent is duidelijk merkbaar uit de verhalen en kan ook plots weer worden aangewakkerd, zoals bij de reünie. Rob: ‘Maar ik had dat gevoel ook sterk bij het plotseling overlijden van Steef van Loon.’ Arthur, tegenwoordig woonachtig in Gouda, doet het echt pijn dat de club sportief zo ver is afgegleden. ‘Vijfde- vierde klasse dat moet toch niet kunnen? Ik vind dat helemaal niets.’ Volgens hem is het tijd dat er een persoon en het liefst een groepje mensen gaat opstaan om een duidelijke visie/beleid neer te zetten voor de midden- en lange termijn. ‘Wat willen we en wat is daar voor nodig’? Ook is het volgens Arthur- die zelf hoopt ooit nog eens voorzitter van RCH te worden - belangrijk om de clubbinding te versterken. En dat kan volgens hem simpel beginnen met een gratis kopje koffie voor de ouders. Harry Opheikens erkent dat Arthur zeker een punt heeft. ‘Veel ouders brengen hun kind en gaan na de wedstrijd weer gelijk naar huis.’

Nieuw succes
Eind jaren tachtig valt het team langzaam uit elkaar. Richard blijkt een man van zijn woord. ‘Trainer Nick Stienstra had mij gevraagd om met hem mee te gaan naar Quick Boys.’ De SLM-ramp tijdens een voetbaltrip van de Suriprofs maakt abrupt een einde aan dit gezamenlijke plan. ‘Ik kende niemand bij Quick Boys, maar ben wel gegaan.’ Ben moet vanwege een knieblessure zijn carrière beëindigen en ook voor Rob is het na vijf seizoenen bij RCH klaar. Voor Harry Oomen moet het dan allemaal nog beginnen. In de periode van 1991-1993 maakt hij als voorstopper of rechtsbak indruk als snelste speler van de hoofdklasse. Onder trainer Rob Beunder pakt RCH nogmaals de titel in de hoofdklasse. Het blijkt een laatste stuiptrekking van een periode van ongekende sportieve bloei. In 1994 volgt degradatie naar de eerste klasse en daarna gaat het sportief bergafwaarts. Na een aantal jaar in de kelder van het amateurvoetbal ontbreekt het roemrijke RCH in 2022 zelfs in het standaardvoetbal. Gelukkig blijft dat beperkt tot één seizoen. Racing Club Heemstede is gestart in de vijfde klasse en kan zo weer gaan bouwen aan een gezonde toekomst. Als het ‘speciale’ gevoel voor de club van Richard, Arthur, Rob, Ben en allebei de Harry’s ook op de jonge generatie overslaat, is een gezonde toekomst voor de roemrijke club gewaarborgd.

Fotobijschrift  V.l.n.r.: Rob Rijbroek, Ben van Leeuwen, Harry Opheikens, Harry Oomen, Richard Hoogervorst, Arthur Maaswinkel

Dit artikel is tevens gepubliceerd in de najaarseditie van 433 Magazine. Mis deze fraaie uitgave niet!

 

 

  • Oude garde
  • RCH
  • Heemstede
  • 1988

Geef jouw reactie