KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

SC Buitenveldert, het sportieve hart van de Zuidas

Met ruim 1100 leden behoort sc Buitenveldert tot de grootste voetbalclubs van Amsterdam. De club uit Zuid staat bekend om zijn uitstekende jeugdopleiding, een florerende meiden/vrouwenafdeling en de gemoedelijke sfeer. ‘Dat sport verbroedert en verbindt, wordt bij onze club zeker bewezen’, aldus Paul Rijnierse.

Het is een zonnige dinsdagmorgen en de zomervakantie is in volle gang wanneer we Rijnierse en Arno de Korte treffen op het complex aan de Gustav Mahlerlaan. Sinds 2000 is het oude terrein van RAP de thuisbasis van sc Buitenveldert. ’De club trilt letterlijk op haar grondvesten’, zo heet Rijnierse de redacteur met een vleugje humor welkom. De oorzaak zijn de bouwactiviteiten van de VU (Vrije Universiteit Amsterdam) pal naast het complex. Maar ook bij sc Buitenveldert heerst verre van een serene rust. De club is druk bezig om de kantine en de kleedkamers te upgraden. Dat gebeurt allemaal met beleid, want er staat op de lange termijn iets veel omvangrijkers in de planning. De herinrichting van de Zuidas heeft ook positieve gevolgen voor sc Buitenveldert. Rijnierse: ‘Hier een paar honderd meter verderop krijgen we ons nieuwe complex. De planning is al een paar keer opgeschoven en is nu 2029.’ Voor volgend seizoen staat eerst het vervangen van de huidige kunstgrasvelden nog op de planning. ‘Liefst zouden we ze nu allemaal nieuwe velden laten aanleggen. Het gebruik is zeer intensief. De eerste wedstrijden beginnen hier zaterdagochtend vroeg en de laatste eindigen in de avond. Daarnaast zijn er doordeweeks nog de vele trainingen en ook scholen maken gebruik van het complex’, vult Arno de Korte aan. Al vanaf jong af aan is sc Buitenveldert zijn club. Een lange voetbalcarrière zat er vanwege fysiek ongemak voor hem niet in. Vrijwilligerswerk bleek een uitstekend alternatief.

Rijnierse raakte via zijn zoon Timothy betrokken bij de vereniging. Hij maakte al snel de stap naar AFC en later volgde de jeugd van FC Utrecht. Vader bleef zelf wel ‘hangen’ bij sc Buitenveldert. Oud-voorzitter en erelid Marcel Geervliet, die enkele jaren geleden is overleden, is de gemeenschappelijke connectie die beide mannen met elkaar hebben. De Korte en Rijnierse in koor: ‘Echt een geweldig persoon die mensen kon enthousiasmeren en met elkaar in contact bracht.’ Als herinnering organiseert de club ook ieder jaar een recreatief (onderling)toernooi dat naar hem vernoemd is. Helaas moest de laatste editie, die aan het eind van het seizoen in de planning stond, geschrapt worden vanwege de coronapandemie.

Realistische doelen
Het vlaggenschip van sc Buitenveldert komt uit in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. Of dat niet wat bescheiden is voor een club van deze omvang? De Korte. ‘Wat is te laag? Wij zijn in tegenstelling tot veel clubs een vereniging die absoluut niet betaald. We hebben zeker wel ambitie om terug te keren in de tweede klasse, maar we willen wel spelen met een herkenbaar team. Spelers die snel weer wegrennen, stappen maar op de Hop-on Hop- off bussen die hier in stad rondrijden. Ook bij de jeugd zie je helaas steeds meer wisselingen. De oorzaak ligt als je het mij vraagt toch wel dat mensen steeds vaker de makkelijke uitweg kiezen als het even anders gaat dan ze verwachten. In plaats van zelf de handdoek op te pakken worden kinderen afgezet bij het hek en gaat men ervan uit dat de vereniging alles regelt, dit is een gigantische druk op de vrijwilligers die alles in goede banen moeten leiden. Hierbij dan ook een woord van respect en dank voor de inzet van deze steeds kleiner worden groep mensen. Je hebt hier in een straal van slechts enkele kilometers ook heel veel andere clubs. Dat maakt het eenvoudiger om te switchen, maar dat zien we natuurlijk liever anders.’

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Een stokpaardje van Rijnierse is het in de toekomst volledig rookvrij maken van het complex. Met deze door het bestuur genomen beslissing werd zeker niet gekozen voor de weg van de minste weerstand. SC Buitenveldert onderscheid zich ook met een Surinaamse keuken waar zeker ook wijkbewoners graag gebruik van maken. ‘De komende jaren hopen we ook vorm te geven aan de gezonde sportkantine, maar dit zal zeker niet ten koste gaan van een lekkere snack en patatje.’, besluit het enthousiaste duo.

Dit artikel is ook terug te vinden in de oktober-editie van 433 Magazine.

  • SC Buitenveldert

Geef jouw reactie

433 Magazine voortaan thuis ontvangen?

Neem een abonnement