KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

KNVB ziet aantal leden opnieuw groeien

Voor het tweede jaar op rij zijn er meer mensen in Nederland lid geworden van een voetbalvereniging. De KNVB noteert in het jaarverslag over het seizoen 2022/’23 een plus van 1,7 procent waarmee het totaal aantal leden is gegroeid naar 1.212.697.
De groei kenmerkt zich in vrijwel alle geledingen van het voetbal. Zowel bij de mannen als de vrouwen en bij de senioren als de pupillen. Alleen in het aantal junioren dat lid is van de KNVB is een lichte daling te constateren. Traditioneel gezien is deze leeftijdscategorie, die de stap maakt van junior naar senior, voor het verenigingsleven het lastigst te vangen.

Ook in het seizoen 2021/’22 was er sprake van een groei in het aantal leden van de KNVB. De toename van destijds is vooral toe te schrijven aan het einde van de coronamaatregelen in februari 2022. Deze hadden onze samenleving meer dan twee jaar in z’n greep gehouden. Ook de sport zat voor grote delen op slot en dat maakte het moeilijker om lid te worden van een vereniging. De jongste jeugd stroomde massaal in toen dat weer mogelijk was.

De KNVB zet daarnaast al enige jaren volop in op het vasthouden van leden. Onder meer door oog te hebben voor het verbeteren van het huidig voetbalaanbod en te vernieuwen waar mogelijk. Het 7x7 voetbal en de nieuwe O23-competities zijn hier voorbeelden van. Ook is er met het begin van het kalenderjaar 2023 een pilot gestart met spelregelvernieuwing bij de O13 jeugd waarbij onder meer het inpassen of indribbelen in plaats van ingooien en de self pass isgeïmplementeerd.

Bovendien is in de afgelopen seizoenen een Welkomstprogramma voor trainers gelanceerd. Hierdoor zijn er meer trainers geregistreerd en is er een gerichter aanbod gekomen van oefenstof voor voetballers. Onderzoek heeft eerder aangetoond dat de kwaliteit van trainingen en het enthousiasme van trainers voor – met name jonge – voetballers een belangrijke motivatie is de sport te blijven beoefenen.

 

  • KNVB
  • ledengroei
  • welkomsprogramma voor trainers

Geef jouw reactie